Prenumerera

Logga in

LO tar nya tag mot diskriminering

Öppenheten kring sexuell läggning har ökat på Sveriges arbetsplatser jämfört med för tio år sedan. Samtidigt kan visstidsanställda behöva extra stöd mot kränkningar och bara två av tio skulle säga ifrån mot kränkande skämt. Det visar LO:s undersökning “Öppenhet i arbetslivet” som presenterades i veckan.

Undersökningen gjordes av Novus under Pride 2011 och baseras på 1 000 personer i Sverigepanelen – ett utsnitt av Sveriges befolkning. LO:s utredare Joa Bergold har sedan analyserat resultaten, och sammanställt det i rapporten “Öppenhet i arbetslivet” – den första i sitt slag hos LO.

Rapporten har alltså ingen föregångare att ställas mot, men i jämförelse med en rapport från Arbetslivsinstitutet för tio år sedan så har det blivit bättre på svenska arbetsplatser: då tyckte fyra av tio att det fanns fördomar mot hbt-personer bland kollegorna, i dagens rapport är det två av tio.

År 2008 togs det fram en policy för antidiskriminering av hbt-frågor inom LO.

– Sedan Arbetslivsinstitutet lades ned 2006 har det saknats studier som kartlägger villkoren för hbt-personer i arbetslivet. Sådana studier är en viktig utgångspunkt för det fackliga antidiskrimineringsarbetet. LO:s studie är en temperaturmätare på hur långt öppenheten i arbetslivet kommit i dag, säger Joa Bergold via mail – hon har tappat rösten.

Vad förvånade dig med undersökningens resultat?

– Kanske inte förvånade mig, men det är viktigt att lyfta upp att visstidsanställda är potentiellt mer utsatta än tillsvidareanställda. Gruppen har mycket lägre kunskap om vilka verktyg och rutiner för att hantera diskriminering som ska finnas, och vet i lägre utsträckning på vilket sätt facket kan hjälpa den som blivit utsatt för diskriminering.

– Visstidsanställda är en grupp som växer och som på många sätt marginaliseras på arbetsmarknaden. Det är viktigt att man som visstidsanställd vet vilka rättigheter man har och vilka möjligheter till hjälp som finns om man blivit utsatt på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, presenterade rapporten för pressen tillsammans med Sofie Rehnström, jurist på LO.

När det gäller verktygen för att motverka diskriminering visar undersökningen att ju större regelverk en arbetsplats har, desto större medvetenhet finns det kring hur diskriminering ska hanteras. Men även om sex av tio tycker att det är möjligt att vara öppen med sin sexuella läggning eller sin könsidentitet på jobbet, svarar endast två av tio att de skulle säga ifrån om någon drog ett kränkande skämt. Något som Lindqvist tar fasta på:

– Detta visar hur viktigt det är att arbeta aktivt med värderingar. Alla med goda värderingar måste våga stå upp för dem. Även vid fikabordet.

Sämre i industrin

Ulla Lindqvist menar att den fackliga utbildningen är viktig, eftersom den utgår ifrån fackliga värderingar, där den grundläggande tanken är allas lika värde.

– Vi behöver gå igenom våra utbildningar, både för förtroendevalda och medlemmar, och uppdatera dem, menar hon.

Grupper som konsekvent sticker ut till det sämre är visstidsanställda och industrin, och Lindqvist berättar att de olika förbunden inom LO arbetar på olika sätt, IF Metall och Kommunal har egna utbildningar inom hbt.

Hon berättar att LO-facken har en satsning på värderingar fram till minst 2014:

– Säkert längre. Det handlar främst om utbildning om anti-demokratiska rörelser, att stärka det fackliga engagemanget i de frågorna, men allt hänger ihop. Arbete mot en sorts diskriminering är fruktsamt på alla diskrimineringsområden.

Kollektivavtal ska slippa heteronorm

Många svarar “vet ej” på frågan om vem de ska vända sig till om de upptäcker diskriminering på sin arbetsplats. Likaså svarar många “vet ej” på frågan om det finns mångfalds- eller likabehandlingsplan på sin arbetsplats.

Ulla Lindqvist menar att arbetet mot diskriminering måste integreras i allt, och också att det utgår ifrån kollektivavtalet, som är “vårt starkaste skydd mot diskriminering”. Genom det kan facket sätta press på arbetsgivarna att arbeta aktivt med antidiskriminering.

– Förut utgick alla skrivelser i kollektivavtalen ifrån heteronormen. Detta är sådant vi går igenom och ser till att ingen exkluderas.

– I framtiden siktar vi på att göra ungefär samma, eller en liknande, undersökning regelbundet, vart fjärde år eller så, säger hon.

Ulla Lindqvist ser det som en helhet: kamp för begränsning av visstidsanställningar, öka anslutningsgraden på mindre arbetsplatser, arbeta mot anti-demokratiska krafter och mot diskriminering av hbt-personer. Allt ska med i det fackliga arbetet.

Ulla Lindqvist, vice ordförande i LO.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV