Startsida - Nyheter

Försvar av kvinnors rättigheter förenat med livsfara

En unik utredning från Kvinna till Kvinna visar på allvaret i kvinnorättsförsvarares utsatthet runt om i världen. Rapporten publiceras i dag, fredag den 28 november. 66 kvinnorättsförsvarare har svarat på enkäten, sex av dem har överlevt mordförsök. Sju av tio har utsatts för hot eller hat på offentliga platser. I rapporten berättar också sju kvinnorättsaktivister om sin kamp och om hoten de ständigt är utsatta för.

Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnorättsförsvarare, som de också kallar femdefenders, från olika delar av världen och besitter därför värdefull information om deras ofta livsfarliga situation. För att kartlägga det aktuella läget skickades en enkät med frågor till kvinnorättsförsvarare i Armenien, Georgien, Albanien, Kosovo, Irak och Demokratiska Republiken Kongo. Svaren från 66 femdefenders ger en uppdaterad bild av i vilken grad kvinnorättsförsvarare är hotade och trakasserade, både fysiskt och verbalt, online och offline.

– FN definierar en kvinnorättsförsvarare som en person som arbetar med att försvara kvinnors rättigheter och lyfta genusfrågor. I praktiken handlar det oftast om kvinnor, men inte uteslutande. De som deltog i vår enkät engagerar sig i många olika sakfrågor, men de flesta uppger att de kämpar för kvinnors rättigheter (80 procent) och jämställdhet (59 procent). Många jobbar med fredsbyggande och försoningsarbete, hbtq-personers rättigheter samt etniska och religiösa minoriteters rättigheter.

Livsfarligt livsval

Åtta av de femdefenders som deltog i Kvinna till Kvinnas enkät har blivit tvungna att fly tillsammans med sin familj. En av tio har drabbats av ansträngda familjerelationer eller förlorat kontakten med anhöriga.

– Att vara kvinnorättsförsvarare är många gånger ett livsval. Det kan vara nästintill omöjligt att skilja på det privata och det offentliga. Därför drabbar hoten och våldet dem även i den privata sfären.

55 procent av kvinnorättsförsvararna som deltagit i Kvinna till Kvinnas kartläggning, har drabbats av hot via internet. Av dessa har 14 procent dödshotats online.

Att bli ständigt ifrågasatt i sina ”kvinnoroll” tillhör vardagen för kvinnorättsförsvarare i alla länder.

– En av tre uppger att de får nedsättande kommentarer på nätet om sin roll som kvinna, mamma, dotter etcetera. Lika många har hotats med smutskastning om de inte ger upp sin aktivism, en metod som även används flitigt off-line.

Fysiskt och psykiskt ohälsa

65 procent av de femdefenders som svarade uppger att de lider av psykologiska besvär som sömnlöshet och depression. En fjärdedel har blivit rädda för att vistas på offentliga platser. Drygt 30 procent har utökat sina säkerhetsstrategier genom exempelvis extra lås och larm. Nio procent anger att de lider av allvarliga psykiska besvär inklusive självmordstankar. 15 procent har någon gång drabbats av fysiska skador. Fyra procent har fått bestående fysiska skador.

På västra Balkan utsätter nationalistiska och andra extremistiska grupper systematiskt kvinnorättsförsvarare för hot och attacker. I Serbien blir kvinnorättsförsvarare särskilt hotade när de arbetar för minoriteters rättigheter och när de belyser konsekvenserna av krigen på Balkan.

Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Warvin i irakiska Kurdistan attackerades sommaren 2014 av terroristgruppen Islamiska Staten (IS) och personalen var tvungen att fly. En rad framstående kvinnor, däribland läkare, kvinnorättsförsvarare, jurister och politiker, mördades av IS-milis och andra väpnade grupper i Irak under andra halvan av 2014. Utvecklingen hotar ledande kvinnorättsförsvarare i hela landet, kan man läsa om i Kvinna till Kvinnas rapport.

Med denna rapport uppmanar Kvinna till Kvinna makthavarna att uppmärksamma dessa hot och agera för att de ska upphöra.

– Därför måste vi fortsätta prata om hot mot femdefenders som det globala demokratiproblem det faktiskt är. Därför ser jag och Kvinna till Kvinna det som en av våra viktigaste uppgifter att ge stöd till och visa solidaritet med alla världens femdefenders, säger Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare, uppfordrande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV