Startsida - Nyheter

Svårtillgänglig arbetsmarknad för nyanlända kvinnor

Sysselsättningsgraden för kvinnor är hög i Norden jämfört med andra länder, men skillnaden mellan svenskfödda och utlandsfödda är stor, och särskilt låg är sysselsättningen bland nyanlända kvinnor. Enligt nyutkomna rapporten Nyanlända kvinnors etablering, finansierad av Nordiska ministerrådet, är effekten av insatser för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden i de nordiska länderna begränsade.

Hindren för nyanlända kvinnor beskrivs som en kombination av incitamentsstrukturer för individen och den nordiska arbetsmarknadens höga krav på utbildning, kvalifikationer och språkkunskaper. Introduktionsprogrammen, som i samtliga norska länder är det främsta verktyget för att överkomma hindren, beskrivs som otillräckliga.

Bland annat avslöjar rapporten att könsspecifika åtgärder sällan förekommer. Även om jämställdhet och genusmedvetenhet nämns i policydokument är spåren av det svåra att hitta i implementeringen och konkreta aktiviteter.

Föräldraförsäkringen, som ska främja jobbtrygghet, försvagar nyanlända kvinnors koppling till arbetsmarknaden enligt rapporten. Detta samtidigt som nyanlända kvinnor i mindre utsträckning än svenskfödda använder barnomsorg, vilket bland annat handlar om bristande förtroende. Tillgången till barnomsorg även på nätter och helger är också viktigt framhåller rapporten, inte minst för att kunna ta jobb med oregelbundna arbetstider.

I Norge och Sverige, som följer upp nyanländas medverkan i introduktionsprogrammen, visar statistiken att kvinnor är underrepresenterade generellt och särskilt i program med arbetsmarknadsfokus. Fallstudierna som rapporten bygger på visar att sociala aspekter spelar en viktig roll för inträdet på arbetsmarknaden. Deltagare framhåller vikten av att kunna utbyta personliga erfarenheter och att hjälpas åt.

Rapporten landar i följande rekommendationer:

  • Tillgång till barnomsorg är avgörande

  • Stereotypa könsföreställningar behöver motarbetas och åtgärder för att kvinnor ska kunna medverka i introduktionsprogram på lika villkor vidtas

  • Alternativa introduktionsaktiviteter behövs för den som inte kan delta i arbetsmarknadsprogram direkt vid ankomsten

  • Mer kunskap om gruppen som är både stor och heterogen behöver tas fram, liksom förbättrade rutiner för att lyckas med jämställdhetsambitionerna i åtgärder för integration på arbetsmarknaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV