I finska Arbetshälsoinstitutets mångfaldsbarometer 2020 framgår att 11 procent bland yrkespersoner inom personalsektorn har noterat diskriminering i samband med rekrytering i den egna organisationen. Samtidigt finns ett växande intresse för anonym rekrytering.
Även om bara 12 procent använt eller provat anonym rekrytering, enligt Barbara Bergbom på Arbetshälsoinstitutet. 31 procent av de svarande i enkäten som genomfördes i början av 2021 uppgav att deras organisationer utvecklat praxis för icke-diskriminerande rekrytering. Det kan handla om anonym rekrytering, men också kurser för rekryterare eller förtydligande av instruktioner och riktlinjer. Bergbom framhåller att anonym rekrytering inte är en garanti mot diskriminering:
– Anonym rekrytering jämnar ut möjligheten för olika grupper att kallas till en arbetsintervju, men garanterar inte en jämbördig möjlighet för olika grupper att bli valda. Fördomar, stereotypier och att se människor som liknar en själv i ett bättre dager, bland annat vid en intervjusituation kan inverka mycket mer än vad rekryterande personer är medvetna om.
Samtidigt har attityderna till mångfald blivit mer positiva de senaste tio åren. Medan 61 procent av yrkespersonerna inom HR ansåg att uttryck för mångfald accepterades och människor uppmuntrades att vara öppna inför detta 2011, var motsvarande siffra i 2020-undersökningen 78 procent. Och 2011 förespråkade 59 procent av de svarande främjande av arbetsrelaterad invandring jämfört med 86 procent 2020.