Nyheter

”Katastrofförslag”: Vänsterpartiet Malmö vägrar angiverilagen

Emma-Lina Johansson och Anders Skans, Vänsterpartiet Malmö.

I veckan gick Tidöpartierna ut med att de vill utreda hur kommuner och myndigheter ska kunna straffas om de inte anger papperslösa. Vänsterpartiet i Malmö har reagerat och vill försöka stoppa lagen.

Enligt partiet hör inte regeringens och Sverigedemokraternas förslag om att offentligt anställda inom välfärden ska anmäla papperslösa hemma i ”det fria, öppna och demokratiska samhället”, skriver Vänsterpartiet Malmö i ett pressmeddelande.

I juni lämnade vänsterpartisterna Emma-Lina Johansson och Anders Skans in ett nämndinitiativ till kommunstyrelsen med målet att Malmö, precis som regionstyrelsen i Skåne, skulle skicka en skrivelse till regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet.

Nu har alla partier utom Moderaterna och Sverigedemokraterna i Malmös kommunstyrelse ställt sig bakom initiativet.

– I arbeten där relationer och tillit är viktigt, som till exempel pedagogisk verksamhet eller inom socialtjänsten, skulle anmälningsplikten vara förödande. Vi vill inte bygga ett samhälle på rasism och misstro, därför är vi väldigt glada att en nästan enig kommunstyrelse nu skickat en skrivelse till regeringen, säger Emma-Lina Johansson (V) oppositionsråd och en av initiativtagarna till initiativet i ett pressuttalande.

Hennes partikollega Anders Skans kallar det ett katastrofförslag.

– Det är viktigt för oss att markera redan nu mot det här katastrofförslaget, inte minst för att påvisa de stora negativa konsekvenser förslaget skulle innebära för vår stads verksamheter och Malmös invånare, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV