Prenumerera

Logga in

Överlevare av sexualbrott erkänns som krigsoffer

Veprore Shehu, chef för kvinnoorganisationen Medica Kosova, är på besök i Sverige för att delta på MR-dagarna 13-14 november i Umeå. I en intervju med Feministiskt Perspektiv talar hon om en stor framgång och en rättslig reform som handlar om de sexuella övergreppen under konflikten i Kosovo som pågick 1998-1999.

Medica Kosova är en av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Kosovo. Fokus för organisationens arbete ligger på stöd till kvinnor som lider av trauman efter att ha utsatts för våldtäkter och andra typer av sexuella övergrepp under kriget.

Organisationen har varit en av de pådrivande krafterna bakom en nationell handlingsplan angående de tusentals kvinnor som våldtogs under Kosovo-kriget för 15 år sedan. Tidigare i år gick ett lagförslag igenom – en viktig framgång för kvinnorörelsen i Kosovo. Enligt den nya lagen ska överlevare av konfliktrelaterat sexuellt våld räknas in i kategorin ”civila krigsoffer”. Detta innebär i praktiken att våldtäktsoffer får rätt till ekonomiskt stöd från staten. Men kampen för rättvisa är inte över menar Veprore Shehu.

– Nu ska vi se till att lagen implementeras.

Ekonomisk ersättning

– Lagen erkänner överlevare av sexuella övergrepp som krigsoffer. De jämställs med krigets martyrer och invalidiserade och får samma status som dem. Enligt denna lag måste kvinnor utsatta för sexuellt våld under kriget få stöd från samhället och staten. Det ger de utsatta och tystade kvinnorna värdighet och självkänsla tillbaka. Detta är stor framgång eftersom ämnet var tabu tidigare. Politiker förnekade till och med att systematiska våldtäkter ägde rum under kriget. Men nu gäller det att implementera denna lag och vi ska se till att det sker. Det kan i sig vara en krånglig process med tanke på byråkratin och korruptionen i landet, anser Veprore Shehu.

Överlevare av sexuellt våld under kriget kommer att få 360 euro i ersättning per månad samt tillgång till kostnadsfri vård och en rad andra förmåner. Veprore Shehu tror att när lagen nu lyfter dessa kvinnors status till krigsoffer, kommer detta att motverka tabubeläggningen av frågan i samhället.

– Det leder till att fler kvinnor vågar att vittna om det som hände dem. Vi har sammanlagt gett stöd till cirka 6 000 kvinnor som behövde gynekologiska vård, rehabilitering som inkluderar hälsokontroller och individuellt samtalsstöd. Ni vet att traumat aldrig helt går bort. Kvinnor som våldtogs under konflikten och kriget har genomgått ett trauma som återkommer, så de behöver stöd även i dag, efter så många år.

Lag som ger status

Våldtäkterna under kriget har förknippats med skam i Balkan. Därför har majoriteten av de som utsattes valt att hålla tyst. Det är här den nya lagen kan bli en vändpunkt, hoppas Veprore Shehu.

– Ofta vet inte ens familjemedlemmar att kvinnan blev våldtagen. I de fall som kvinnor våldtogs framför familjemedlemmar vill barnen, föräldrarna eller maken hindra kvinnan från att gå ut med det som drabbade henne.

Medica Kosova erbjuder även mobila gynekologiska undersökningar där en bil med utrustning kommer till byar och till kvinnorna. Genom sina undersökningar har Medica Kosova kommit fram till ett fenomen som enligt Veprore Shehu är någonting som ska undersökas vidare.

– Vi upptäckte att flera av de våldtagna kvinnorna drabbas av cancer. Det stora antalet är oroande.

Nu arbetar organisationen även för att få till stånd mobila mammografier med stöd från kvinnliga parlamentariker och donationer från utländska ambassader, bland annat Sveriges.

– Vi hoppas på att projektet kan starta i december.

För att hjälpa överlevarna att bearbeta sina upplevelser har Medica Kosovo använt sig av måleri som också presenterats i konstutställning som blev mycket uppmärksammad i Kosovo. Under MR-dagarna i Umeå visar Medica Kosovo några av dessa målningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV