Klittra är det nya ordet för kvinnors onani, föräldraförsäkringen ska vara individualiserad och RFSU ställer sig för första gången bakom surrogatmödraskap. I helgen höll RFSU kongress i Västerås. Ett nytt idépolitiskt program antogs och flera brännande frågor låg på bordet.
RFSU:s kongress i helgen slog rekord både när det gäller antal medlemmar som deltog och antal motioner. Flera stora beslut togs. Men det som förbundsordförande Kristina Ljungros är mest nöjd med är engagemanget från medlemmarna.
– Jag är jättenöjd med helgen. Det var väldigt intensivt och ett stort engagemang. Det är tydligt att RFSU går allt mer mot att vara en medlemsdriven organisation.
Nytt onaninamn
Klittra blev det nya namnet för kvinnors onani efter att förslaget klubbades igenom på kongressen. Kristina Ljungros menar att det funnits en lucka i det svenska språket när det kommer till kvinnors onani.
– Det är tyvärr fortfarande svårare att prata om kvinnors onani än om mäns. Och ett första sätt att kunna prata om något är att ha ett språk. Vi tog fram ordet snippa för tio år sedan och det har betytt mycket för att prata om kvinnors kön. Så nu hoppas vi på samma sak med klittra. Just ordet klittra är såklart för att sätta fokus på klitoris och rätten att njuta på egen hand.
Föräldradagar fördelade på fler
För första gången tog också RFSU ställning i frågan om föräldraförsäkringen. RFSU vill individualisera föräldraförsäkringen så att föräldradagarna delas lika. De vill även driva på för att andra vuxna som står barnet nära ska kunna ta ut föräldraförsäkring.
– Det är många feministiska aktörer som redan driver den individuella föräldraförsäkringen. RFSU kommer därför framförallt att fokusera på att driva att andra personer än föräldrarna ska kunna ta ut föräldradagar, säger Kristina Ljungros.
Värdgraviditet välkomnas
RFSU formulerade också sin ståndpunkt i den kontroversiella frågan om surrogatmödraskap, och ställer sig positiva till att reglera det i Sverige. Men begreppet värdgraviditet är ett bättre ord för surrogatmödraskap, menar Kristina Ljungros.
– Dels tänker vi att det inte handlar om ett mödraskap, det är inte den som bär barnet som ska bli föräldern. Utan det är ju någon eller några andra som ska bli föräldrarna. Vi vill alltså flytta fokus från mödraskapet, säger Kristina Ljungros.
Men är inte surrogatmödraskap en ny form av handel med kvinnors kroppar?
– Vi har inte tagit ställning i frågan om kommersiella värdgraviditeter. Men om värdgraviditet skulle regleras i Sverige så har jag mycket svårt att se att det skulle bli kommersiellt. Det går emot all svensk praxis.