Prenumerera

Logga in

Flest arbetsplatsolyckor inom vård- och omsorgsyrken

Personalen i vård- och omsorgsyrken drabbas ofta av olyckor på sin arbetsplats och de som jobbar inom hemtjänsten är extra utsatta. Totalt skedde drygt 30 000 arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro som följd 2014, enligt anmälningsstatistik från Arbetsmiljöverket.

Sektorn vård, omsorg och socialtjänst toppar statistiken med drygt 6 000 anmälningar och av dem gällde över 1 600 arbetsplatsolyckor hemtjänsten. Men där jobbar också många personer.

– De två dominerande orsakerna till olyckorna är belastningsolyckor och fallolyckor, säger Tommy Fahlander arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Sjukskrivningarna ökar främst bland kvinnor i vård- och omsorgsyrken och kvinnor lämnar dessutom arbetslivet tidigare än män. Tommy Fahlander berättar att inom teknisk förvaltning där anser en övervägande majoritet av männen att de kommer att orka jobba fram till pensionen, till skillnad från kvinnorna i hemtjänsten där inte ens hälften tror sig mäkta fram till de fyller 65. Siffrorna kommer från tillsynsprojekt ”Hållbar arbetsmiljö för kvinnor” där Arbetsmiljöverket inspekterat en mansdominerad och och en kvinnodominerad verksamhet. I projektet har arbetstagare i respektive verksamhet fått

svara på frågeformulär.

– De organisatoriska problemen är en kommunal genusfråga, säger Tommy Fahlander. Cheferna inom hemtjänsten har ofta mer än dubbelt så många underställda jämfört med mansdominerande förvaltningar.

Personalbrist

Susanne Nilsson är skyddsombud på Kommunal i Göteborg, den kommun som har flest anmälningar. Huvudanledningen, enligt henne, är personalbrist och svagt ledarskap.

– Personalen lämnas ofta att göra egna prioriteringar och det innebär att de dels tar hand om den akuta situationen, dels de ordinarie arbetsuppgifterna. Det finns ingen annan som kan rycka in.

Susanne Nilsson tycker att det är ett problem att det ofta är någon i personalgruppen som lägger schema, för de har inte befogenhet att ta beslut vid exempelvis en akut situation eller i personalfrågor.

– Vikarier får inte heller rätt introduktion utan de slängs in i verksamheten, säger hon.

Jaga tiden

Det tidsoptimeringssystem som har använts de senaste åren innebär avsevärd stress för de anställda. Att alltid ha bråttom, vara tvungen att jaga in tappad tid, och att ha dålig kontroll över arbetets innehåll skappar stark stress av just det slag vi vet att människor blir sjuka av, menar Tommy Fahlander. I synnerhet när det kombineras med höga krav.

– Cheferna hinner inte stötta sin personal, många jobbar ensamma och träffar kanske bara sina kolleger en, två gånger per dag, säger han. Riskbedömningarna vid schemaläggningen behöver ofta ses över, så att det verkligen sker före bemanning.

 Många anmälningar till Arbetsmiljöverket rör även hemtjänstpersonal som skadar sig när de skyndar mellan vårdtagares hem. Tommy Fahlander menar att det är vanligt att personalen anstränger sig så att de själva far illa.

– Så ska det givetvis inte vara utan de ska ha rätt förutsättningar för att utföra arbete på ett bra vis och där kan det bli bättre. Mycket bättre, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV