Arbetsmiljöverket har får en ny föreskrift som reglerar organisatorisk och social arbetsmiljö. Där finns regler om bland annat arbetstider, arbetsbelastning och kränkande särbehandling. Målet är att minska den arbetsrelaterade sjukfrånvaron.
– Att så många blir sjuka på jobbet är oacceptabelt. Arbetsgivarna behöver prioritera arbetsmiljöarbetet ännu mer för att vända utvecklingen, säger generaldirektören Erna Zelmin Ekenhem i ett pressmeddelande.
Enligt den nya föreskriften ska arbetsgivaren ansvara för att:
-
Arbetsbelastningen inte är för hög. Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet och det ska finnas möjlighet till återhämtning, annat arbetssätt eller ändrade prioriteringar.
-
Arbetstiderna inte leder till ohälsa. Risk för ohälsa finns till exempel vid skiftarbete, nattarbete, delade arbetspass och förväntningar på att ständigt vara nåbar. Redan i planeringen behöver arbetsgivaren uppmärksamma detta och även se till att det finns tid för återhämtning.
-
Klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen, till exempel i en policy. Det ska också finnas rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras, till exempel hur och var de utsatta snabbt ska få hjälp.
Tjänstemännens centralorganisation, TCO, välkomnar föreskriften men tycker samtidigt att det finns brister, till exempel att det inte finns någon sanktionsavgift när en arbetsgivare bryter mot den.
– Naturligtvis hade det varit bra om föreskrifterna hade blivit mer effektiva, genom exempelvis sanktionsavgifter. Jag tror däremot att bara det faktum att vi nu får nya bestämmelser kommer att göra skillnad, säger Eva Nordmark, TCO-ordförande i ett pressmeddelande.