Årets queera julklapp utses i Lund

Feministiskt initiativ i Lund tänker i år för första gången utse årets queera julklapp. Utmärkelsen ska gå till en julklapp som lyckas ifrågasätta vår könade förståelse av julen. Den behövs för att ge lite perspektiv på årets stora högtid, menar Björn Jacobsen, medlem i F! och initiativtagare till utmärkelsen. I ett pressmeddelande slår Björn Jacobsen fast atten queerare jul är en friare jul.

– Bilden av den perfekta julen har blivit allt mer otidsenlig, med mamma vid spisen och pappa bakom tomteskägget. Utmärkelsen kommer förhoppningsvis kunna visa vägen framåt mot en jul mer befriad från stereotypa könsroller, menar han.

Feministiskt initiativ vill ta hjälp av allmänheten för att få fram ett urval av queera klappar. De som vill nominera gåvor till utmärkelsen kan göra det via F! i Lunds e-mail, hemsida eller över Facebook. Deadline är onsdagen den 15:e december och utmärkelsen tillkännages på fjärde advent, söndagen den 19:e. Men vad är egentligen en queer julklapp?

– Cupcakesformar med flames, kanske? Idén är egentligen att låta alla er andra ha tolkningsföreträde. Det ingår i utnämningen att upptäcka vad en queer julklapp kan vara. Vi vill känna av den feministiska kretivitet som finns där ute, säger Björn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV