Brist på kondomer får dödliga konsekvenser i Nigeria

Preventivmedlen i Nigeria är på upphällningen, rapporterar Daily Independent. De flesta familjeplaneringskliniker i landet har slut eller nästan slut på sina lager.

Situationen har gradvis försämrats de senaste tre åren, i takt med att internationella biståndsgivare minskat eller ändrat inriktning på sitt stöd. De preventivmedel som funnits, främst p-piller och kondomer, har helt finansierats av utländska biståndsgivare, främst FN:s befolkningsfond, UNFPA.

Det finns ingen budget för familjeplanering i landet. Ett initiativ från landets gynekologer att få igenom en lag om reproduktiva rättigheter misslyckades eftersom det uppfattades som en abortlag.
Som en konsekvens ökar antalet osäkra aborter uppger flera icke-statliga organisationer som arbetar med sexuella och reproduktiva rättigheter. De räknar med att 760.000 farliga aborter utförs i landet varje år. Kvinnor tvingas nu förlita sig på traditionella metoder, vända sig till kvacksalvare, avstå från sex eller göra abort om de blir ofrivilligt gravida. Det har lett till att antalet komplikationer och dödsfall i samband med graviditet ökat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV