Startsida - Nyheter

Förföljd journalist i Dagestan prisas

Nadira Isayeva, chefredaktör för tidningen Chernovik, som är anklagad för extremism av myndigheterna i den ryska delrepubliken Dagestan, har belönats med ett internationellt pressfrihetspris.

Priset delas ut av CPJ, Committee to Protect Journalists, och går till journalister som visat mod under utövandet av sitt yrke. I år har priset gått till journalister från Ryssland, Etiopien, Venezuela och Iran, alla länder som ligger långt ner på listan över pressfrihet.
– De här journalisterna förkroppsligar kampen för att rapportera utan rädsla för repressalier. Deras arbete trotsar censuren, säger CPJ:s verkställande direktör Joel Simon till den ryska dagstidningen Kommersant.
2007 placerade CPJ Ryssland som ett av de tio värsta länderna i världen för journalister.
Nadira Isayeva har utsatts för förföljelse av myndigheterna som vid två tillfällen startat processer mot henne för extremism och uppvigling till hat. Hon anklagades för att ha citerat den mördade ledaren för ett islamistiskt terroristnätverk.
Myndigheterna har granskat varje nummer av tidningen, som kommer ut en gång i veckan och även gjort husrannsakan hos journalister. I september 2009 beordrades tidningen att stänga på grund av ”fientlig attityd mot rättsapparaten och publicering av extremistiskt material”.
Isayeva anser att det verkliga skälet är tidningens kritik mot inrikesministeriet. Hon är övertygad om att det är korruputionen inom de brottsbekämpande myndigheterna som är huvudorsak till det väpnade motståndet i kaukasiska Dagestan.
– Islamiseringen går inte att stoppa och det går inte att slå ned den med våld. Vi måste finna vägar till samexistens. Ju snabbare regeringen inser detta, desto snabbare kommer blodbadet att upphöra, säger Nadira Isayeva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV