Prenumerera

Logga in

Häxjakt på prostituerade i Iran

Hälsoministeriet hävdar att hälften de som säljer sex i Iran är HIV-smittade. Medier bedriver nu en häxjakt på de prostituerade, som i de flesta fall är fattiga kvinnor.

Trots 30 år av stenhårt religiöst styre har antalet prostituerade i Iran ökat stadigt. Det framgår av en vetenskaplig rapport som nyligen presenterades på en konferens vid inrikesministeriet.

Iran styrs av en teokratisk regim. Människors privata angelägenheter kontrolleras med stöd av lagar som bygger på viss tolkning av islamisk lag. Moral ska råda och ingen ska synda, predikar landets ledare. Därför är straffet för otrohet stening till döds. Kvinnor ska inte kunna arbeta, studera eller resa utan mannens tillstånd. Islamisk klädsel, normer och könssegregering i den offentliga sfären är inskrivna i lag. Allt detta, enligt de religiösa ledarna, för att skydda kvinnan från männens okontrollerbara sexuella drifter, männen i från att komma i helvetet och samhället från att ruttna i omoral.

Men verkligheten är en annan. Den omfattande nöden och fattigdomen är, mer än något annat, det som driver fram brott mot ayatollornas lagar. Allt fler yngre kvinnor, ofta med den islamiska slöjan, kliver in i torskarnas bilar mitt i storstadens trafik i den Islamiska Republiken. Redan från 15 års ålder börjar kvinnor i ökande antal sälja sina kroppar på sexmarknaden, uppgav Tabatabai, ansvarig den tidigare nämnda forskningsrapporten.

Av den framgår också att de flesta prostituerade i Iran är gifta. 11 procent arbetar med sina mäns vetskap och har idag högre utbildning jämfört med för 20 år sedan. De flesta har gått på gymnasiet och en del även på högskolan. Just nu fokuserar iranska medier på riskerna med aids-epidemin i landet och en häxjakt på de prostituerade har startat.

 

 

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV