Prenumerera

Logga in

Heidi Andersson: ”Det gäller att ha det rätta klippet”

  – Jag hoppas på att jag är explosiv i starten. Klarar jag det kan jag gå hur långt som helst, säger världsmästaren Heidi Andersson. Armbryterskan är på väg till en proffstävling i Woodstock, Kanada när Feministiskt Perspektiv får en pratstund med henne.

 

<div style=”font-family: Arial, Verdana, sans-serif; font-size: 12px; color: rgb(34, 34, 34); background-color: rgb(255, 255, 255); ”>

Medverkande i tävlingen är åtta stycken välmeriterade superbryterskor, som alla kommer att möta alla, och den med flest vunna matcher vinner.

Med sig till Kanada har Heidi Andersson sin kusin Fia Reisek, som också är en av de tävlande, och kusinen Daniel Andersson som är coach och ansvarig fotograf.

Heidi Anderssons föddes 1981 och växte upp i den lilla byn Ensamheten som ligger en mil nordväst om Storuman. Armbrytarkarriären började när hon vid elva års ålder såg sportspegelns reportage från svenska mästerskapen i armbrytning. Det var första gången som Heidi Andersson kom i kontakt med armbrytning som idrott.

– Vi bröt ju arm hemma, traditionell bondbrynting, köksbordsbrytning. Efter det där reportaget tänkte jag ”wow”, svenska mästerskap i armbrytning. Så coolt.

Heidi Andersson har så länge hon kan minnas fascinerats av kraftmätning och betonar den enorma adrenalinkicken inför ett uppgörande och som hon själv säger:

– Öga för öga tand för tand.

Hon fortsätter entusiastiskt att berätta om njutningen hon får av denna kraftmätarsport.

– Jag tycker om att armbrytning är så definitiv. Pang, bom ner i kudden – klart. Sedan har vi en tydlig vinnare. Det är så enkelt, säger Ensamhetens världsmästare.

För att ha någon som helst chans att bli världsmästare i armbrytning krävs det en stark handled och underarm.

– Man måste vara otroligt explosiv från startblocket. Det gäller att ha det rätta klippet, säger hon och kompletterar orden med en snabb rörelse.

Heidi Andersson är sin egen tränare och tränar efter ett program som hon själv gjort upp. Hon kombinerar armbrytning med styrketräning, boxning och löpning. Som om inte det vore nog klättrar hon i rep och drillar sig med armgång på bom. Träningen är fördelad på sex till tolv pass i veckan.

Armbrytning handlar självklart om kraft men också mycket om teknik och taktik. Där har Heidi Andersson stor hjälp av sin pappa, brorsan Torbjörn och farbror Leif.

Under samtalet med den sjufaldiga världsmästaren är begreppet ”styrka” något som ofta dyker upp.

– Styrka är inte bara fysisk. Det är enkelt att bli stark i kroppen, men en mycket större utmaning att bli stark mentalt. Om man har en bra självkänsla har man inget behov av att trycka ner andra och man tar heller ingen skit från andra.

Samtalet leder sedan ofrånkomligen in på betydelsen av tillhörighet och identitet som enligt Andersson går hand i hand med självkänsla.

– Alla människor har ett behov av att vara någon. Om man saknar självkänsla och inte heller har någon som helst trygg bas att stå på blir människor vilsna och tar ofta till negativa medel för att synas. Om jag mår dåligt eller har det jobbigt av en eller annan anledning återvänder jag alltid till tryggheten och gemenskapen i Ensamheten.

Stoltheten som Heidi Andersson känner inför den lilla byn utanför Storuman är oändlig. Hon skulle kunna prata i timmar om den tillfredställelse som uppstår när hon strosar omkring i skogen. När hennes fötter möter förfädernas upptrampade stigar infinner sig en känsla som näst intill kan liknas med en urkraft.

– Bara tanken på att här har människor, gråtit, skrattat och kämpat tillsammans, fascinerar mig otroligt mycket.

Trots att armbrytningen upptar en stor del av hennes liv lägger Heidi Anderssons ner mycket tid även på arbete med miljöfrågor. Hon är därför programledare för SVT:s barnprogram Miljöhjältarna.

– Kan vi inte dricka rent vatten och andas frisk luft spelar ingenting annat någon roll, säger hon bestämt och fortsätter:

– Jag äter bara kravmärkt och miljömärkt mat, helst egenodlad från Ensamheten. Min dröm är att någon gång i framtiden bygga ett ekologiskt hus. Jag tror faktiskt att alla människor genom historien som har engagerat sig i miljön har varit feminister och humanister. Min farfar var en äkta humanist, säger Heidi Andersson.

Hon berättar att hennes farfar Tore Andersson gick bort för sju år sedan. Han är utan tvekan den person som påverkat hennes mest.

– Farfar var en människa som alltid stod för sina åsikter. Det är tack vare honom som min värdegrund ser ut som den gör, säger Heidi Andersson.

Hon har alltid beundrat människor som är ansvarstagande och vågar leva enligt sina drömmar och mål.

På frågan om hon är stolt över sig själv svarar hon med eftertanke:

– Ja, jag är fascinerad av att ju äldre jag blir desto mer lik blir jag den femåriga Heidi. En person som tror på att allt är möjligt. Sen är jag också otroligt energisk och entusiastisk.

Den egna självbilden verkar vara en bra spegling av Heidi som person, men trots denna positiva inställning till livet så måste väl även Heidi Andersson ha några rädslor?

– Absolut, det skulle vara fruktansvärt om min man Björn gick bort. Att dö av ålderdom är en sak, men jag kan inte tänka mig in i hur vidrigt det skulle vara om han togs ifrån mig. Vi är liksom inte klara, vi har så mycket kvar att uppleva.

Heidi Andersson har många favoritcitat och ett bland alla som hon gärna lyfter fram är: ”Ensam kan man vara stark och nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre”.

– Mitt nästa mål är att vinna VM i Las Vegas i december. Sedan arbetar jag stenhårt för att armbrytning ska bli en OS-gren. Men just nu fokuserar jag på den kommande tävlingen i Kanada.

 

</div>

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV