Inga helskägg på Nybrokajen 11

Efter många turer och spekulationer meddelade Statens fastighetsverk, SFV, på torsdagsmorgonen att "en omfattande vision" och solid finansiering fällt avgörandet till Länsmusikens fördel. För Stockholms kulturliv innebär beslutet att Nybrokajen 11 kommer att fortsätta fungera som en levande konsertlokal på liknande sätt som när Rikskonserter drev verksamheten.

Att Länsmusiken kunde presentera en utarbetad och långsiktig plan över hur man ska vidmakthålla tillgängligheten för allmänheten, blev det som avgjorde mot främsta konkurrenten Kungliga Musikhögskolan, enligt Lena Myrelid-Knöös, förvaltare på SFV. 

– I förlängningen kommer det att innebära ett större musikutbud för Stockholmarna. Länsmusiken har en uttalad vision att utöka verksamheten och inleda samarbeten med andra aktörer, säger Lena Myrelid-Knöös.

Blåsarsymfonikerna driver under säsongen 2010/2011 projektet "Skippa helskägg". Som enda orkester i världen spelar de en hel säsong med lika stort utrymme för kvinnor som män bland kompositörerna. Och Länsmusiken arbetar brett med mångfald, mångkultur och ungdomsverksamhet. Var den profilen något som vägdes in i beslutet?

– Nej. Men SFV har i uppdrag att se till att så många svenskar som möjligt ska få tillgång till musiken på Nybrokajen 11. Då är det klart att det är positivt med en aktör som i sin egen verksamhet jobbar aktivt med att nå ut till flera, säger Myrelid-Knöös.

Ännu är inga avtal skrivna och först efter en treårig prövoperiod kommer man att utvärdera om Länsmusiken lyckats leva upp till ambitionerna, både vad gäller innehåll och finansiering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV