Prenumerera

Logga in

Inkomstgapet störst mellan rika kvinnor och män

Den ekonomiska ojämlikheten mellan kvinnor och män är större i de Stockholmskommuner som har många höginkomsttagare. Störst är skillnaden i Danderyd – där har män 324 000 kronor mer i medelinkomst än kvinnor. 

Medelinkomsten per år är 670 000 kronor för män och 346 000 kronor för kvinnor i Danderyd. Det visar siffror ur skriften ”På tal om kvinnor och män” för Stockholms län, som precis kommit i en ny upplaga. Skriften ges ut av SCB och Länsstyrelsen i Stockholms län. 

Omräknat i procent är kvinnors medelinkomst 52 procent av männens i Danderyd. Motsvarande siffra för Lidingö och Täby är 57 respektive 62 procent. Genomsnittet för Stockholms län är 74 procent.

Sakkunniga som Feministiskt Perspektiv har pratat med ger flera olika förklaringar till att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män är större i ”rika” kommuner.

– En hypotes är att de män som bor i Danderyd har toppjobb och att de jobben är otroligt högavlönade, samtidigt som andelen kvinnor som når toppjobb är fortsatt låg, säger Annika Olsson på Jämi.

Viktigt att komma ihåg är att kvinnor i större utsträckning arbetar deltid än män, vilket ger en lägre årsinkomst. Det påpekar Åsa Löfström, nationalekonom vid Umeå universitet. Men inkomstskillnaderna handlar också om att män och kvinnor delvis jobbar inom olika yrken och att män ofta har högre befattningar, menar hon.

En av Stockholms låginkomstkommuner är Botkyrka. Där är medelinkomsten 257 000 kronor för män och 202 000 kronor för kvinnor.  

– Det paradoxala blir att trots att kvinnor i Danderyd har en högre inkomst än kvinnor i Botkyrka, är inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män mindre i Botkyrka, säger Åsa Löfström.

Men det innebär inte att diskrimineringen är mindre.

– Man måste hålla i minnet att där är den allmänna inkomstnivån så låg att skillnaden per automatik blir mindre, säger Åsa Löfström.

Enligt Ulrika Vedin, utredare på LO, är inkomstskillnaden mellan män och kvinnor större bland tjänstemän än bland arbetare. Det beror på att det finns fler chefsnivåer inom tjänstemannayrken och att lönen kan skilja stort mellan dessa nivåer.

I yrken med många olika chefsbefattningar finns också ett mönster av att män tillskansar sig de mest högavlönade positionerna, menar hon.

– Det pågår ett återskapande av mäns överordning och kvinnors underordning inom olika yrkesgrupper. En stor fråga är så klart hur man ska komma åt den här fördelningsmässiga diskrimineringen, säger Ulrika Vedin.

Fotnot: De siffror vi har använt är ”sammanräknad förvärvsinkomst”, som består av inkomst av tjänst och av näringsverksamhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV