Prenumerera

Logga in

”Jag tycker vi är starkare nu”

Trots den hårda censuren publicerar iranska bokförläggaren Shahla Lahiji ett 50-tal böcker per år. Feministiskt perspektiv träffade henne på bokmässan i Frankfurt för några veckor sedan.

Censuren i Iran sätter ständigt käppar i hjulen för utgivningen av böcker, speciellt bokförlag som Shahla Lahijis, som inriktar sig på kvinnorelaterade frågor och feminism. ”Regimen likställer feminism med pornografi, de är okunniga, de vet inte vad feminism handlar om”, säger hon.

Trots den hårda censuren har hon under de senaste åren lyckats publicera cirka 50 böcker om året. De flesta berör kvinnans situation i Iran. Shahla Lahiji var särskilt inbjuden till bokmässan för att dela med sig av sina erfarenheter som oberoende bokförläggare, men passade också på att berätta om den kaosartade situationen i Iran.

Över ett år har nu gått sedan Revolutionsgardet slog ner de fredliga protesterna efter valet 2009. Händelserna kastade inte bara ljus över regimens fula korrumperade tryne, det förmörkade också utsikterna för alla de som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i Iran. I alla fall tillfälligt. För trots, eller kanske tack vare den väg regimen valt, är Shahla Lahiji hoppfull inför framtiden.

– Människor har blivit mycket mer medvetna om vad de vill, om vad de saknar. Det sprider sig från botten till toppen av samhället. Nu frågar allt fler efter sina rättigheter, och tack vare det ser jag ljust på framtiden.

Hon nämner att det samarbete som inleddes mellan sekulära människorättsaktivister och religiösa har öppnat en dörr som tidigare var stängd. Till exempel försökte parlamentet 2008 göra en lagändring som skulle lätta upp restriktioner mot polygami och de tillfälliga äktenskap som används för att dölja prostitution. Sekulära feminister och människorättsaktivister protesterade kraftfullt och parlamentet upphävde beslutet om ändringen. I kölvattnet efter valet och den spända situation som råder har förslaget lagts fram i parlamentet på nytt och för några veckor sedan protesterade sekulära och religiösa tillsammans.

”Alla grupper av kvinnor, från de mest religiösa till de sekulära samlades för att protestera mot det här förslaget. Vi sa till en person i parlamentet att: glöm inte att om ni godkänner detta så kommer ni aldrig att vinna folkets röster, för de kommer inte att förlåta er för vad ni gjort, inte bara mot kvinnan utan även mot mannen. Därför att män är inte bara makar, de är också pappor som bryr sig om sina döttrar och sina systrar”. Så idag kommer vi och de religiösa kvinnorna överrens i många fler frågor än vad vi gjort tidigare, även om vi inte alltid delar samma politiska ideal”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV