Jemen rustar för Eid al-Adha

<span class="Apple-style-span" style="font-family: Arial; font-size: 15px; ">Eid al-Adha är en av islams två högtider. Eid al-Fitr markerade, tidigare i år, slutet för fastemånaden Ramadan och nu avslutar Eid al-Adha den årliga, pågående, vallfärden till Mecka.</span>

På många håll i Mellanöstern håller skolor och universitet stängt. Det semestertider. Feministiskt Perspektiv träffar två unga kvinnor i Jemens huvudstad Sanaa för att höra hur de kommer att uppmärksamma årets Eid al-Adha.

<i>Nagwa Algrah, 25 år, arbetssökande lärare</i>

– I den by jag kommer från har jag bara en farbror, vi andra har flyttat till städer. Jag kommer att stanna här i Sanaa och besöka min moster. Man tar med sig russin, kakor och godis när man går hem till någon under Eid, jag har köpt jemenitiska russin, de är de bästa. Här i Jemen offrar vi ett får, en get eller en ko för att fira. De som är rika delar med sig till de fattiga. Under Eid äter vi mycket kött. Det är gott men jag gillar inte allt arbete som blir kring maten. Jag och min syster kommer att laga all mat medan mamma skäller. Jag hoppas att vi går till en restaurang en dag. Varje Eid får barnen nya kläder och jag och min syster har köpt en barnkostym till hennes son som är 7 år. Männen i familjen ger pengar till kvinnorna. Min bror är arbetslös så honom får jag inget av men pappa kommer att ge mig pengar. Det bästa med Eid är att alla är lediga och umgås några dagar. Jag ser fram mot att umgås med min pappa. Han förstår mig bäst i min familj. En annan bra sak är att man lämnar hemmet för att hälsa på släkten eller besöka en park.

<i>Thoraya Monaser, 28 år, hjälparbetare</i>

– Jag kommer att resa från Jemen. Jag har aldrig varit i Egypten och har velat spara det till ett speciellt tillfälle, äntligen får jag möjlighet. Under mina lediga dagar kommer jag lära känna nya människor men också ta tid för mig själv, för att slappna av. Jag reser själv, det är inte första gången. Jag trivs med det. Det finns saker jag saknar i Jemen som Egypten har. Jemen har den antika världens stämning och ro, Egypten har den kanske också men där finns även nutidskultur såsom biografer och konstutställningar. Det ser jag fram mot att ta del av. Jag tycker om att resa till andra arabiska länder för där finns alltid något bekant. Våra länder skiljer sig åt men oavsett om de är mer liberala eller konservativa delar man ett sätt att närma sig livet. Jag känner att jag utforskar mina rötter när jag reser. Det är viktigt att veta vem man är. I år har jag bestämt mig för att göra det <i>jag </i>vill, det som jag mår bra av. Jag längtar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV