Problemet med kvinnors låga representation på alla nivåer i fredsarbetet uppmärksammades på det toppmöte som OSCE höll Kazakstans huvudstad Astana i början av december.
Bland annat den ”frusna konflikten” i Georgien diskuterades på det toppmöte som OSCE, The Organization for Security and Co-operation i Europe, höll den 1-2 december i Kazakstans huvudstad Astana. Värden som demokrati och mänskliga rättigheter angavs som centrala, och också problemet med kvinnors låga representation på alla nivåer i fredsarbetet uppmärksammades.
Utrikesminister Carl Bildt höll i sin blogg en pessimistisk ton inför mötet, då stora motsättningar finns mellan de deltagande staterna, framförallt i vilken syn på säkerhet som skall råda i OSCE-ländernas geografiska område.
Toppmötet resulterade i en så kallad Commemorative Declaration, där OSCE:s 56 medlemsstater förbinder sig till att fortsätta arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter. De säger sig också enas om en syn på säkerhet där den individuella, mänskliga säkerheten inte hamnar i skymundan av politiska och militära aspekter på säkerhet. Konflikterna i Georgien och Moldavien förblir dock fortfarande djupfrysta, och ett stort problem i dessa konflikter är just kvinnors låga deltagande och representation på alla nivåer i fredsarbetet.
I och med toppmötet, som är det första sedan 1999, lämnar Kazakstan också över ordförandeskapet till Litauen. 1999 gjordes överenskommelser om ett tillbakadragande av ryska trupper från Georgien och Moldavien, men sedan dess har det, framförallt i Georgien, utvecklats åt helt motsatt håll med den ryska invasionen av landet år 2008. Frågan är vilka förändringar detta möte kommer att få i realiteten, då oenigheterna mellan staterna i synen på säkerhet fortfarande kvarstår.