Konsten könsbalanseras i Malmö

När Malmö tryckte upp en guide över offentliga konstverk var drygt 80 procent av de representerade konstnärerna män. Och när det kommunala bostadsbolaget MKB smyckar sina bostadsområden är könsfördelningen ungefär den samma. Av de som tilldelats Malmö stads kulturpris sedan 1985 har åtta av tio varit män.

– Jag tror inte det ser särskilt annorlunda ut på andra håll. Processen i Malmö har varit lite långsam men nu är vi verkligen igång, säger Hanna Thomé (v), ett av Malmös två kommunalråd med ansvar för jämställdhet, kultur och fritid.

Sammankopplingen av de tre ansvarsområdena är ny för den här mandatperioden.

– När man jobbar med jämställdhetsfrågor känns det viktigt att också ha ansvar för ett mer konkret område. Kultur och fritid fungerar bra, eftersom kulturen är viktig för demokratin och den samhälleliga diskussionen, anser Thomé.

Malmö är en av 70-talet svenska kommuner som hittills skrivit under den Europeiska jämställdhetsdeklarationen för kvinnor och män på lokal och regional nivå. Som ett led i detta går man nu ut på offensiven för att bland annat föra ut och stödja kvinnors konst.

”Vi vill aktivt verka för att kvinnors utövande ska få mer uppmärksamhet. Både platsmässigt i vår stad och vad gäller ekonomiska bidrag” skriver majoriteten i sin politiska plattform inför den kommande mandatperioden.

Hanna Thomé och hennes kollega ska nu arbeta fram en plan för att nå målet.

– Det kan handla om hur riktlinjerna ska se ut för att fördela stadens kulturstöd mer jämlikt, resonerar hon.

Kvotering kan vara en väg att gå och Hanna Thomé är inte främmande för den. Däremot är hon inte säker på att det behövs.

 Samtidigt betonar hon att stadens kulturpolitik inte bara handlar om en mer jämställd könsfördelning mellan kulturutövarna.

– Det handlar ju också om att kulturen ska vara tillgänglig för alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV