Kriget mot terrorismen – ett säkerhetshot

 

Stäng alla Nato-baser i Europa och upplös hela militäralliansen som är ett redskap för död och förstörelse. Det är ett av fem krav som ställdes av kvinnoorganisationerna, European Feminist Initiative, IFE-EFI och Women’s International League for Peace and Freedom, WILPF, i samband med Nato-mötet i Lissabon i november 2010.

Organisationerna anser att 60 år med Nato är mer än nog och att kriget mot terror utvecklats till ett allvarligt säkerhetshot i hela världen. I stället för ett militärt upprustat Europa vill de se Europa som ett verkligt fredsprojekt. Det handlar bland annat om att förverkliga FN:s resolution 1325 som syftar till att öka kvinnors deltagande i arbetet med att förebygga, hantera och lösa konflikter.

Övriga krav:

– Fullständig nedrustning och avskaffande av kärnvapen. Gör om militära strukturer till civila enheter för humanitär hjälp

– Överge den europeiska säkerhets och försvarspolitiken som uppmuntrar EU:s medlemsstater till upprustning och satsa i stället på civilförsvar.

Båda organisationerna deltog i Stuttgart-uppropet för en rättvis och säker värld och i den internationella demonstrationen Nej till krig – Nej till Nato som hölls i Strassbourg-Kehl 2009. I Lissabon har de nu upprepat sitt budskap.

– De 1500 miljarder euro som vare år budgeteras för död och förstörelse måste i stället användas för mänsklighetens verkliga behov, förklarade man i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV