Prenumerera

Logga in

Kvinnor knappar in på August

När vinnarna av Augustpriset tillkännagavs tidigare i veckan skrevs ett litet stycke svensk litteraturhistoria. För första gången någonsin var det kvinnor som segrade i alla tre priskategorierna. Efter år av sned könsfördelning bland pristagarna verkar pendeln börja svänga. Vad händer?

Män skriver bättre böcker än kvinnor. Åtminstone verkar den tolkningen rimlig om vi gör en snabbgranskning av statistiken över vilka som hittills vunnit svensk litteraturs mest prestigefyllda pris. För sedan Augustpriset instiftades 1989 har ungefär två tredjedelar av pristagarna varit män. Särskilt stor är dominansen på facklitteratursidan medan kvinnorna har en försiktig ledning i barn- och ungdomskategorin. Och inte mindre än fem gånger har samtliga pristagare varit män. Men i år var förhållandet alltså för första gången det omvända. Vad betyder det? Feministiskt perspektiv ställde tre frågor till Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet

Har kvinnor plötsligt blivit bättre på att skriva böcker?

– Hahaha, nej, de har alltid varit bra på det! Men det kanske har blivit mer samklang mellan vanliga läsare och bedömare och jury. När vi började skriva litteraturhistoria trodde vi att kvinnorna inte fanns eftersom de inte syntes. Men kvinnor har alltid lästs och varit populära, det har bara funnits någon sorts glapp mellan offentlig bedömning och läsare.

Varför minskar det glappet nu?

– Dels har det blivit så att det nu i ännu högre grad än tidigare är kvinnor som läser skönlitterära böcker. Dels har kvinnor gjort karriär på en rad områden och blivit litteraturvetare och hamnat i jurysar. Men att döma av historien så kan sådana trender följas av bakslag. Både 1970-talet och slutet av 1800-talet var oerhört starka perioder för litteratur skriven av kvinnor. Men det pågår alltid en kamp mellan könen och vilka som positionerar sig. Så risken blir att man börjar konstatera ”åh, det där priset är bara för kvinnor” och så delas det ut till fler män för att höja prestigen igen. Det är en ständig böljerörelse som pågår.

Vad tänkte du själv när du fick höra att Augustpriset gått till tre kvinnor?

– Åh, vad roligt att det är tre bra böcker som vunnit! Jag vill självklart att kvinnor ska stärka sina positioner överallt i samhället, men jag är mest glad över att det blev tre så bra böcker som fick pris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV