Ett årsgammalt franskt feministiskt magasin, Causette, slog nytt försäljningsrekord i september. Bakom magasinet står två män.
Sedan ett drygt år utkommer ett feministiskt magasin i Frankrike. ”Causette”, som betyder pratstund, vänder sig till kvinnor som är ”mer kvinnliga i huvudet än i madrassen”. Alltså saknas det som vanligen fyller damtidningar; mode, smink, manipulerade fotografier, skönhetstips osv. I stället bjuds läsarna på långa artiklar om olika aktuella ämnen.
Tidningen har inte har några ambitioner att tala om för kvinnor vad de ska ha på sig eller vad de ska tänka. ”Vi är inga trendsättare utan journalister. Vi vill spegla verkligheten.” Det tycks fungera, för oktobernumret sålde i 20 000 exemplar.
Bakom tidningen står två unga män, Grégory Lassus-Debat och Gilles Bonjour. ”Vi ville skapa en tidning för kvinnor sådana som de är och inte som konsumtionssamhället vill att de ska vara” , säger de. En tidning ”för kvinnor mellan 17 och 77, blonda eller mörkhåriga, tjocka eller smala – som din väninna, din granne, din syster, din mamma eller din kollega på jobbet” lyder reklamen.
Tidningen startade med mycket knappa resurser. Redaktionsmöten hölls man på kvarterskrogen eller hemma hos kompisar och dessa ställde även upp på bild, när det behövdes illustrationer till artiklarna. Tack vare försäljningsframgångarna har man numera egen lokal och drömmer om att kunna komma ut varje månad i stället för som nu varannan.
På november-decembernumrets omslag möter vi en leende kvinna i ”övre medelåldern” med stålgrå lockar. Ledaren heter ”Sarcopénie” med syftning på president Sarkozy, och handlar den nyligen beslutade och kolossalt kritiserade höjningen av pensionsåldern. ”Även om man skjuter upp pensionsåldern, så kan man inte skjuta upp den fysiska trötthet, som tilltar med åren.” Numret innehåller även artiklar om bland annat sparande, en enkät om dödsstraff, ett porträtt av en kvinnlig kärnkraftsmotståndare och en artikel om hemliga äktenskap som ökar i Egypten. Allt skrivet i en ledig stil ”feministisk utan att vara militant, lätt utan att vara meningslös”, enligt de båda nuvarande redaktörerna Bérangère Portalier och Liliane Roudière.