Sotoodeh fick rättegång

En våg av internationellt stöd, samt egen Sotoodehs hungerstrejk, har lett till mildare omständigheter i Evinfängelset och skjutit fram hennes rättegång. Sotoodehs syster berättade, efter ett kort besök i början av hennes tid i häktet, att Sotoodeh inte ens fick en penna för att skriva brev till sina barn. Det var efter en preliminära rättegång, 15 november, som Sotoodeh avbröt sin nio dagars totala hungerstrejk, då hon för första gången sedan gripandet fick träffa sin make.

Ytterligare fem kvinnliga jurister greps söndag 14 november. Tre av dessa, Sara Sabaghian, Maryam Kian-Ersi och Maryam Karbasi greps på lördagen när de kom till Teherans International Imam Khomeini Airport

från en internationell konferens, rapporterade den iranska dagstidningen Sharq.

Enligt Teherans åklagare är anledningen till arresteringen ”juristernas verksamhet mot landets säkerhet och att de inte respekterade islamiska värderingar” under sin vistelse utomlands. De andra två gripna advokaterna är ännu inte namngivna.

Kvinnorättsaktivisten Parvin Ardalan, som hade Sotoodeh som sin advokat i Iran, sade till Ekot att den iranska regeringens mål är att tysta ner alla de som arbetar för mänskliga rättigheter. Under tiden som fler aktivister arresterats och dömts till långa fängelsestraff, uppgav myndigheter att dödsdomen mot Sakineh Ashtiani som tidigare var dömd till stening eventuellt kan komma att upphävas. Ashtianis son, hennes nya advokat samt två tyska journalister som åkte till Iran för rapportering om fallet, sitter fortfarande i häkte. Senast visade iranska statliga tv-kanaler intervjuer med både Ashtiani, hennes son samt tyska journalisterna där de erkände till allt de är anklagade för och bad om nåd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV