Strejk för lika lön på Island

 

Den 25 oktober klockan 14.25 gick kvinnorna på Island ut i strejk. 50 000 kvinnor samlades för att protestera mot orättvisor i arbetslivet. Manifestationens budskap är att så länge kvinnors löner bara är 65 procent av mäns är det rimligt att också arbeta 65 procent av tiden. 2005 hade kvinnorna nått männens andel av lön för dagen redan klockan 14.08. Strejken är en kollektiv åtgärd för lika rättigheter där alla uppmuntras att delta. Den arrangeras av kvinnoorganisationerna på Island via den gemensamma plattformen Skottur, som kallar 2010 för A Striking Year.

Just i år är det bland annat 95 år sedan de isländska kvinnorna tillerkändes rösträtt, 40 år sedan Rödstrumpornas rörelse etablerades, 35 år sedan den första kvinnostrejken, 30 år sedan Vigdís Finnbogadóttir valdes till Islans president och 15 år sedan Pekingplattformen antogs.

För att hedra dessa framsteg utvidgades årets strejk med ett internationellt evenemang tillägnat kvinnors kamp mot våld och sexuella övergrepp. Bland annat presenterades statistik som visar att för varje överlevare på Island finns minst tre förövare, att en av tre kvinnor utnyttjas sexuellt minst en gång i livet samt att mindre än 5 procent av förövare döms för dessa brott trots de senaste decenniernas juridiska reformer och allmänhetens växande kunskap om de allvarliga konsekvenserna för människorna och samhället. Huvudtalare vid den internationella konferensen var Rashida Manjoo, FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV