Uppsala Pride: Rasismen inför rätta

Under en folktribunal i regi av Interfem ställdes rasismen till svars för det våld och förtryck den utsätter människor för. Som vittnen kom Staceyann Chin, Trifa Shakely, Shadi Larsson och Poe Liberado Poe Liberado fram med sina berättelser om rasismen. Lawen Mohtadi, journalist och kvinnorättsaktivist, agerade åklagare.

Shadi Larsson, från Kompetenspoolen, tog upp fallet av diskriminering mot människor med invandrarbakgrund på den svenska arbetsmarknaden. Larsson menade att högutbildade invandrare inte får arbeta i förhållande till sin kompetens just på grund av strukturell rasism.

Staceyann Chin, queerfeminist och välkänd antirasist-performer som ursprungligen är från Jamaica berättade en personlig historia. Hon flydde från homofobin och våldet till USA för att känna sig trygg.

– Så fort jag landade i USA, upptäckte jag en annan form av diskriminering, det vill säga rasismen, sade hon.

Staceyann Chin påpekade hur rasism och diskriminering avhumaniserar både offret och utövaren.

– Även bland hbt-folk fann jag ett tyst mönster som kallas för rasism. Alla former av diskriminering är interrelaterade, om man håller tyst, då är man både medgivande och deltagande.

Trifa Shakely, från nätverket Ingen människa är illegal och grundare till kampanjen Ain´t I a woman för papperslösa kvinnor, var en annan som krävde rättvisa i rättegången. Hon tog upp fallet Sirwa, som har varit en av de mest aktiva inom kvinno- och hbt-rörelsen i sitt krigsdrabbade hemland. Sirwa har slagit rekord i asylsökande. Hela nio gånger har hon sökt asyl och fått avslag.

Poe Liberado är en performancepoet, skådespelare och aktivist från Toronto som berättade historien om rasism ur sitt och sin familjs liv. ”När jag var sex år gammal förstod jag att jag var brun! Jag förstod att min far är mörk, min mor mörkare och min bror mörkast”.

Poe Liberado förklarade att ras som koncept har ingen plats i naturen.

– Men rasismen finns inuti oss.

I samtliga fall dömdes rasismen av de åhörare som fyllde den gamla biografen, bland annat till psykiatriskt vård i evighet, besöksförbud i samhället och till att resa runt om i världen utan pass.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV