Vem älskar feminismen?

 

När Gudrun Schyman, Unni Drougge och Gustav Almestad bjöd in till öppen diskussion kring feminismens framtid på ABF-huset i Stockholm i söndags var stämningen god, trots en valrörelse där frågor kring jämställdhet, FI borträknat, saknades. Samtalet initierades efter en diskussion på Twitter (mikrobloggsajten där varje inlägg består av 140 tecken) Med Gustav Almestad, även han flitig nätdebattör, kom mycket att handla om just internet, där en våg av kvinnoförakt enligt trion växt fram. Debattörer som Pär Ström och papparörelsen, med rötter i USA, menade Drougge har bidragit till en debatt där man som feminist blir stämplad som ”praktiskt taget sinnessjuk”. Gustav Almestad efterlyste fler män som kan sätta sin situation i en radikal analys istället för att falla för enkla dikotomier mellan pappor och kvinnors rättigheter.

Att feminism kommit att bli en åsikt och inte en kunskap är en generell tendens, menade Schyman. Detta ihop med att plånboksfrågor dominerade valet och att den svenska självbilden inte tål ifrågasättande av Sverige som världens mest jämställda land är några av anledningarna till FI:s dåliga valresultat. ”Jag är så trött på det här jävla mumlet. Vi måste tala om diskriminering i termer av diskriminering. Hur stor löneskillnad tycker ni att det ska vara?” ironiserade Schyman även över fackens jämställdhetsarbete.

Till ljuspunkterna hörde en ökad öppenhet i den interna debatten, som Elin Grelsson påpekade från publiken, samt FI:s valresultat i Simrishamn. ”Vad ska vi göra som inte bor i Simrishamn då?”, undrade samtalsledaren Johanna Palmström, och fick svaret ”Ni får emigrera”, av Schyman, vilket drog skratt från publiken. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV