WAD: Hiv-skildringar i konsten

Att vi under den gångna vecka för tjugotredje gången hade anledning att uppmärksamma den globala hivepidemin på den Internationella aidsdagen, är knappast något att fira. Än mer nedslående är att aids fortfarande omgärdas av tystnad och tabun. Feministiskt Perspektivs kulturredaktion tar därför tillfället i akt att lyfta fram några starka skildringar av sjukdomen och dem den drabbar. Varsågoda, här är en pjäs och sju filmer.

Med perfekt tajming meddelade Stockholms stadsteater på den Internationella aidsdagen 1 december, att Tony Kushners epokgörande Angels in America från 1990 kommer att gå upp på repertoaren i maj. Den tvådelade pjäsen är en i alla bemärkelser fantastisk rundmålning av USA med aidsutbrottet som en strålkastarkägla på ett samhälle präglat av politisk och religiös dubbelmoral. Men pjäsen rymmer mycket mer än det. Full av änglar och visioner och mänskliga relationer, död och hopp är den ingenting mindre än en modern klassiker, ett fullskaligt mästerverk som inte lämnar någon oberörd. Och dessutom en av de första och fortfarande mest sammansatta skildringarna av hivepidemins verkningar i en självbelåten västvärld, oförberedd på sin egen sårbarhet.

Men du behöver inte åka till Stockholm eller vänta ända till i maj för att se Angels in America. Gå istället till närmsta videobutik och hyr HBO-serien från 2003. Tony Kushner stod själv för den trogna, men aningen uppdaterade dramatiseringen och precis som i pjäsen spelar den namnkunniga ensemblen flera roller, utan att ta hänsyn till könstillhörighet. Särskilt minnesvärd är Meryl Streep som ålderstigen rabbi, men de övriga skådespelarna håller samma skyhöga klass. Liksom serien som helhet – den är skrämmande, rolig, magisk, vacker, sorglig, garanterat trollbindande och alldeles, alldeles underbar.

Och det finns fler goda skildringar av hiv/aids. Feministiskt Perspektivs Rebecca Unnerud sina bästa filmtips:

Hur kunde hon (2010)

Den svenska, omdiskuterade dokumentären handlar om Lillemor som när hon är nitton år gammal åker till Frankrike och träffar sin första kärlek. Förälskelsen ger henne hiv men hon förtränger sjukdomen och håller den gömd för andra, även för sin man. Hon gifter sig, får barn och lever som alla andra. När hennes hemlighet uppdagas är hon plötsligt ”Hivkvinnan” i tidningarna. Eftersom hon har haft oskyddat sex med sin man och fött två barn döms hon till två och ett halvt års fängelse för försök till grov misshandel och förlorar vårdnaden om barnen. Det är inför den blivande fängelsevistelsen som vi möter henne.

Ingela Lekfalk har gjort en viktig film som behandlar frågor kring rätt och fel. Lillemor förstår att hon borde ha berättat för sin man om smittan men eftersom hon uppfattade sig som smittfri, så har hon svårt att förstå vad hon har gjort för fel. Vad är Lillemor skyldig till? Ett mycket vackert foto inramar denna kraftfulla historia som just nu kan ses på Svt play.

Yesterday (2004)

En avskalad vardagsskildring av Darrell Roodt om en kvinna som drabbas av aids och om hennes både hoppingivande och hopplösa kamp. Det är en avskalad film trots ett tungt ämne. ”Yesterday” ger en rörande bild av en familj som bryts sönder av hiv/aids. Det är ingen komplicerad film, tvärtom är den ganska förutsägbar men ändå sevärd för de fina skådespelarinsatserna.

Allt om min mamma (1999)

(Originaltitel: Todo sobre mi madre)

Penelope Cruz:s favoritregissör Pedro Almodóvar har gett oss fina filmer som ”Tala med henne”, ”Dålig uppfostran”, ”Att återvända” och nu senast ”Brustna omfamningar”. Men mest känd är nog ”Allt om min mamma”. Det är en originell, rolig och vågad film som handlar om Manuela som förlorar sin son Esteban i en trafikolycka. Manuela tar kontakt med Estebans far och åker till Barcelona där han är bosatt. Han är numera transvestit, kallar sig Lola och har gjort en nunna gravid – och hiv-positiv. Almodovars fantastiska detaljrikedom synliggörs i både dialogen och det vackra bildspråket.

The Stars We Are (1998)

”The Stars We Are” är en svensk kortdokumentär som gör ett närgånget porträtt av Kalle som är hiv-positiv, homosexuell skinnskalle. Det är en mörk historia där vi får följa Kalle och hans bästa kompis Ibrahim under en julhelg som kommer att bli Kalles sista i livet. Dokumentären är regisserad av Mia Engberg och blev guldbaggenominerad.

Philadelphia (1993)

Regissören Jonathan Demme har gjort flera klassiska filmer som ”När lammen tystnar”. En annan är ”Philadelphia” som bygger på en sann historia och handlar om Andrew, spelad av Tom Hanks. Han är en lovande advokat som helt plötsligt får sparken. Han tror att anledningen är för att han har aids medan hans arbetskamrater ger sken av att hans kompetens inte är tillräcklig. Andrew anlitar en advokat (Denzel Washington) för att få upprättelse och stämmer även sin tidigare arbetsgivare. Det blir en kamp mot klockan då Andrew går mot sin död. ”Philadelphia” är stark film om vad det innebär att vara homosexuell på vissa arbetsplatser och stigmatiseringen kring HIV/Aids. Den är trovärdig, gripande och Tom Hanks och Denzel Washington gör två fantastiska rollprestationer.

And the band played on (1993)

En tv-serie som bygger på Randy Shilts bok och är regisserad av Roger Spottiswoode (mannen bakom ”I skottlinjen”, ”Tomorrow Never Dies” och ”Skjut för att döda”).

Den handlar om läkaren och forskaren Don Casey som mot alla odds kämpar för att isolera det HIV-virus som hotar att förinta allt fler människor världen över. Han utsätts för många fördomar i sin kamp. Det är en intressant och lärorik berättelse samt innehåller fantastiska skådespelare som Matthew Modine, Ian McKellen, Lily Tomlin, Richard Gere, Steve Martin och Anjelica Huston.

Longtime Companion (1989)

Filmen följer en samling människor på Manhattan från 1980 och framåt som på olika sätt drabbas av AIDS. Det finns få filmer som denna som behandlar ämnet på ett så känsligt och realistiskt sätt. Den är både gripande och rolig. Filmen innehåller många namnkunniga skådespelare som Scott Campbell, Dermot Mulroney och Mary-Louise Parker. Regi av Norman René.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV