Prenumerera

Logga in

#abort: FAKTA om aborter

För dig som vill veta vad som gäller om abort just nu, har Feministiskt Perspektiv sammanställt några grundläggande fakta – aktuella abortsiffror, om lagen, och hur aborter går till idag.

Lagen om kvinnors rätt till självbestämd abort i Sverige började gälla 1975. Det gick att få abort även innan dess, men då måste du få tillstånd till abort antingen genom ett särskilt intyg från dåvarande Medicinalstyrelsen eller om två läkare oberoende av varandra skrev intyg på att du behövde få göra abort. I början av 1970-talet användes lagen om två-läkar-intyg allt oftare. Därför blev det ingen plötslig ökning av antalet aborter det år aborträtten började gälla.

1974, året innan lagen infördes, genomfördes
30 636 aborter. 1975, då lagen hade börjat gälla, genomfördes 32 526 aborter. Under de snart fyrtio år som abortlagen funnits har antalet aborter hållit sig på ungefär samma nivå, det vill säga mellan 30 000 och 38 000 aborter. Det har gått upp och ner mellan åren.

Diagrammet gäller det totala antalet aborter. Siffrorna blir förstås exaktare om de jämförs med hur Sveriges befolkning har ökat sen 1975. Men även om vi räknar per 1 000 kvinnor har aborterna hållit sig på ungefär samma nivå i nästan fyrtio år:

1975 gjordes 20,3 aborter per 1 000 kvinnor i fertil ålder (15-44 år), 2010 var motsvarande siffra 20,9. Högst var siffran 1989, då det gjordes 21,5 aborter per 1 000 kvinnor.

Däremot har tonårsaborterna minskat ganska mycket sen självbestämd abort infördes 1975. Då gjordes 29,7 aborter per 1 000 tjejer i åldern 15-19 år, medan motsvarande siffra 2010 var 21,2.

Socialstyrelsen räknar med att ungefär en fjärdedel av alla graviditeter slutade med abort 2010. Ungefär så har det varit sen 1975.

Lagen

Den svenska abortlagen innebär att en kvinna själv har rätt att bestämma om hon vill ha abort fram till graviditetsvecka 18. Efter vecka 18 kan hon få abort endast om Socialstyrelsens rättsliga råd godkänner att hon har ”synnerliga skäl”. Då ska det först ha gjorts en läkarbedömning och en kuratorsutredning. Tillstånd ges aldrig om fostret bedöms vara livsdugligt.

I själva lagtexten finns det ingen slutgräns, men i praktiken görs ingen abort i Sverige efter vecka 22. (Läs hela lagtexten längst ner, efter artikeln.) Det är Socialstyrelsen som avgör slutgränsen.

Abortmetoder

Medicinsk abort innebär att du först får tabletter som blockerar graviditetshormon. Två – tre dagar senare får du ett medel som framkallar sammandragningar i livmodern, vilket i sin tur leder till ett missfall. Medicinsk abort kan göras till och med vecka 9.

Kirurgisk abort innebär att läkaren gör en så kallad skrapning av livmodern. Den görs på sjukhus under narkos eller lokalbedövning. Kirurgisk abort kan göras till och med vecka 12.

Två-stegs-metoden används vid abort efter den tolfte veckan. Den görs på sjukhus och liksom vid tidig medicinsk abort ges tabletter som framkallar ett missfall. Efteråt kan det ibland också behöva göras en skrapning.

Allt tidigare aborter

I Sverige idag görs närmare 80% av alla aborter innan slutet av den 9:e graviditetsveckan. Ett skäl till att aborterna kan göras så tidigt, alltså innan embryot ens har utvecklats till ett foster, är att tekniken har utvecklats. Ett annat skäl till att aborterna kan göras så tidigt är att Sverige har lagen om självbestämd abort. (På den tiden det krävdes två-läkar-intyg blev aborterna senare; efter att kvinnan hade bestämt sig måste hon få tid hos två olika läkare, som skulle skriva intyg, innan hon till slut kunde beställa tid för aborten.)

Under 2010 utfördes totalt 26 618 medicinska aborter och 8 478 kirurgiska aborter före utgången av 12:e graviditetsveckan. Det motsvarar nästan 95% av aborterna. Ytterligare cirka 4% gjordes under vecka 13 – 18. De sena aborterna, det vill säga aborter efter vecka 18, är cirka 1% av antalet aborter per år.

Socialstyrelsens skäl till godkännande av sen abort är oftast medicinska, det vill säga att fostret är skadat eller att kvinnan har eller riskerar allvarlig sjukdom. Den näst vanligaste orsaken är sociala omständigheter.

– De senare aborterna är väl motiverade, och det är viktigt att den möjligheten finns, säger Lena Marions, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi som arbetar på Karolinska universitetssjukhusets sex- och samlevnadsenhet.

Hon betonar att Sverige har en väl fungerande abortlagstiftning.

– De allra flesta aborterna utförs i mycket tidig graviditet och det är viktigt att komma ihåg att Sverige är ett föregångsland med att genomföra så tidiga, skonsamma och säkra aborter som möjligt.

Svårt att jämföra abortsiffror

Jämfört med de övriga nordiska länderna görs betydligt fler aborter per 1 000 kvinnor i Sverige. Det gäller både aborter i allmänhet och tonårsaborter, trots att tonårsaborterna har minskat i Sverige under de senaste åren. Skillnaden mellan länderna är ingen nylig förändring, tvärtom har det sett ut så sen länge.

De förklaringar som hittills förekommit i debatten är bland annat att det inte satsas på sexualupplysning i Sverige och att preventivmedelsanvändningen har minskat, samt att tonårsaborterna måste diskuteras i proportion till att färre tonåringar i Sverige, än i exempelvis Finland, föder barn. Men någon övergripande forskning om orsaker till de olika abortsiffrorna verkar inte finnas.

Det är förstås svårt att veta vad abortsiffror står för. En jämförelse mellan alla de nordiska länderna riskerar dessutom att bli missvisande, eftersom självbestämd abort bara finns i Sverige, Norge och Danmark. I Finland och Island måste kvinnor ansöka om tillstånd för att få göra abort.

Sverige är det nordiska land som kommit längst i att genomföra aborter tidigt, men utvecklingen i de nordiska länderna är densamma, det vill säga att den går mot att medicinsk abort före 9:e veckan blir det vanliga.

Källor: Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån, och Institutet för hälsa och välfärd (Finland).

Lagtexten

1 § Begär en kvinna att hennes havandeskap skall avbrytas, får abort utföras om åtgärden vidtas före utgången av artonde havandeskapsveckan och den inte på grund av sjukdom hos kvinnan kan antas medföra allvarlig fara för hennes liv eller hälsa. Lag (1995:660).

2 § Om en kvinna begärt abort eller om fråga uppkommit om avbrytande av havandeskapet enligt 6 § skall hon erbjudas stödsamtal innan åtgärden utförs. Lag (1995:660).

3 § Efter utgången av adertonde havandeskapsveckan får abort utföras endast om socialstyrelsen lämnar kvinnan tillstånd till åtgärden. Sådant tillstånd får lämnas endast om synnerliga skäl föreligger för aborten.
Tillstånd enligt första stycket får ej lämnas, om det finns anledning antaga att fostret är livsdugligt.

4 § Vägras abort i fall som avses i 1 §, skall frågan omedelbart underställas Socialstyrelsens prövning. Lag (1995:660).

5 § Endast den som är behörig att utöva läkaryrket får utföra abort eller avbryta havandeskap enligt 6 §.

Abort eller avbrytande av havandeskap enligt 6 § skall ske på allmänt sjukhus eller på annan sjukvårdsinrättning som Socialstyrelsen godkänner. Lag (2007:998).

6 § Kan det antas att havandeskapet på grund av sjukdom eller kroppsfel hos kvinnan medför allvarlig fara för hennes liv eller hälsa, får Socialstyrelsen lämna tillstånd till avbrytande av havandeskap efter utgången av artonde havandeskapsveckan och oavsett hur långt havandeskapet framskridit.

Om avbrytande av havandeskap på grund av sjukdom eller kroppsfel hos kvinnan inte kan anstå utan fara för kvinnan får åtgärden utföras utan hinder av bestämmelserna i första stycket och 5 § andra stycket. Lag (2007:998).

7 § Socialstyrelsens beslut i ärende om tillstånd till abort eller avbrytande av havandeskap enligt 6 § får inte överklagas. Lag (1995:660).

8 § Efter en abort eller ett avbrytande av havandeskap enligt 6 § skall kvinnan erbjudas stödsamtal. Den som ansvarar för verksamheten på det sjukhus eller den inrättning där åtgärden utförts skall tillse att ett sådant erbjudande lämnas. Lag (1995:660).

(Lagen innehåller dessutom några straffparagrafer för den som utför en illegal abort på en kvinna/kvinnor.)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV