– De som har problem med det här äger själva det problemet. Jag bryr mig ärligt talat inte. Det säger fotbollsspelaren Anton Hysén till Ida Ali med anledning av att han kom ut som gay i veckan.
Anton Hysén har gjort något som ingen annan manlig svensk fotbollsspelare tidigare gjort – kommit ut som gay. I och med detta har Anton Hysén skjutit ett stenhårt skott rakt igenom en kultur, där många hellre väljer att tiga och förneka sin sexualitet med rädsla för att bli utstötta och tvingas upphöra med sporten de älskar mest.
Bland kommentarerna på fotbollskanalen.se haglade hatet och homofobin, vilket ledde till att redaktionen stängde ner kommentarsfältet.
Feministiskt Perspektiv ringer upp Anton Hysén för att få en kommentar om beslutet att ”komma ut”.
Vad var det som fick dig att ta detta beslut?
– Jag känner mig grymt trygg i mig själv och säker på vem jag är. Att jag valde detta tillfälle berodde mest på en slump. Tidningen Offside ringde upp mig och frågade om jag ville berätta om det och det kunde jag väl göra. Svårare än så var det inte.
Vad väntade du dig för reaktioner?
– Inga speciella, för mig är det inget speciellt. Jag tror detta känns större för andra än för mig, men jag tycker att det är kul att så många tycker att jag gjort något bra. Och om detta kan leda till att andra vågar göra samma sak så vore det ju skitkul.
Hur länge har din familj vetat om din läggning?
– De har vetat det i ett par år, kommer inte ihåg exat hur länge, även mina närmaste vänner har vetat om det.
Hur blev du bemött?
– Hur coolt som helst, inga problem alls. Jag förstår faktiskt inte varför det har blivit en sådan stor grej med att jag är gay.
Varför tror du att är det så få män inom fotbollen som ”kommer ut”? Eller är du den enda?
– Haha, nä det är klart att jag inte är. Alltså… Det måste ju finnas fler, det känns ju så liksom. Men jag tror att folk är rädda för hur familj, vänner, laget och supportrarna ska reagera. Det finns ju en machokultur i omklädningsrummet och inom fotbollen som ibland kan vara rätt så grov. Men jag själv har aldrig tagit skada av den. Jag tror det beror på hur man är som person.
Är du rädd för vad som kommer att vänta dig efter att du berättat?
– Nä, inte ett dugg faktiskt. De som har problem med det här äger själva det problemet. Jag bryr mig ärligt talat inte.
Tror du att din framtida karriär som fotbollspelare kan vara i fara i och med detta?
– Mycket möjligt, det kan den säker vara, men jag spelar på som vanligt. Om någon inte vill ha mig i laget på grund av att jag är homosexuell så är det deras problem. Ja menar, jag är gay, so what!
Sofia B Karlsson på Perspektivbyrån arbetar just nu med ett samarbetsprojekt på Karolinska Institutet, mellan KI och AIK pojkfotboll. Projektet syftar bland annat till att diskutera maskulinitetsskapande inom manlig idrott.
Hon tycker att Anton Hyséns beslut om att berätta om sin homosexualitet var en väldigt viktig sak och att han genom detta har öppnat en dörr. Men för att inte dörren ska stängas igen krävs det att tränare och ledare tar tag i detta med HBT-frågor. Ansvaret ligger inte på enskilda spelare då det här är en ledarfråga.
– Han är mycket modig. Det är nu det börjar. Han ska ha all cred för att han gjort detta. Nu är det upp till de ledarna att skapa en miljö som är tillåtande och inkluderande. När jag nyligen gick in på Svenska fotbollsförbundets hemsida hade det inte skrivits något om detta, vilket jag tycker är oerhört tråkigt.
Hon säger också att det är viktigt att inte glömma att Anton Hysén kommer från en känd familj som är populär hos det svenska folket, detta gör inte Antons insats minde vikig, men det bör påpekas att vara 13 år och inte ha dessa resurser gör det ännu svårare att stå upp för vem man är.
– Jag tror inte att det finns så många homosexuella inom allsvenskan och proffsfotbollen i samma utsträckning som det finns lesbiska kvinnor inom andra lagsporter. Jag tror nämligen att de unga killarna som inte spelar i något stort lag hellre väljer en annan bana när de blir varse den homofobiska jargongen och den villkorade miljö som faktiskt råder i omklädningsrummet. De unga killarna kommer sällan så långt som till allsvenskan för då har dem redan slutat med fotboll.
Sofia B Karlsson talar även om de lesbiska fotbollskvinnorna och menar att de har också har brutit en norm, men detta har de gjort på männens arena. Hon säger att det är lättare att bryta en norm på en arena som man egentligen inte har tillträde till. Det gör det hela inte mindre beundransvärt, men det är enklare att kliva utanför en miljö som man i själva verket inte hör hemma i.
Varför är det så viktigt med manlighet inom fotbollen?
– Det som jag har kunnat märka med mitt projekt är att manlighet står i motsats till att vara sig själv. De killar som blivit intervjuade säger att det inte är så viktigt med manlighet men de tror att de andra anser att det är det. De flesta tycker att det är jätteviktigt att visa känslor, våga vara sig själv. De har också fått identifiera manlighet och då blev svaren att man inte ska vara fjollig och absolut inte gråta. Denna nidbild måste man slå hål på för att uppnå en tillåtande miljö. Och ett bra sätt att börja med det är att sätta ribban redan i tidig ålder. När barnen är sex, sju år.
Det finns ju en komplexitet med män och sport där det hävdas att sporten är den enda arena där männen verkligen släpper alla hämningar. De kramas, slänger sig över varandra. Hur går detta ihop med betydelsen av manlighet?
– Det finns snäva regler att förhålla sig till även där. Man ska kramas på ett speciellt sätt, gärna med en dunk i ryggen. Det finns speciella matcher då det är tillåtet att gråta vid förlust till exempel. Men inte efter vilken match som helst. Man får absolut inte bara släppa loss hur som helst.
Vad tror du Anton Hyséns beslut med att ”komma ut” kommer att ha för betydelse i framtiden?
– Jag hoppas att tränare, ledare, ja hela fotbollsmakten tar detta på största allvar och fortsätter att verka för att dörren som Anton Hysén har sparkat upp kommer att förbli öppen. Jag välkomnar gärna debatter kring detta. Gör de inte det kommer tyvärr inte Anton Hyséns agerande att ha så stor betydelse i förlängningen. Men det han har gjort är oerhört modigt och jag hoppas verkligen att fler vågar göra samma sak. Från och med nu är Anton Hysén inte en vanlig fotbollspelare. Han är fotbollspelare och gay.