Avhandling om brandmän och intimitet

Hur konserveras vissa rum som exklusivt maskulina i ett samhälle där jämställdhet är den offentligt sanktionerade ideologin? I sin avhandling Nära inpå: Maskulinitet, intimitet och gemenskap i brandmäns arbetslag studerar Mathias Ericson homosocialitet hos brandmän, som är ett av dessa kvarvarande nästan helt manliga yrken i Sverige.

Genom fältarbete och intervjuer har Ericson funnit att en stor del av brandmännens yrkesidentitet handlar om gruppgemenskap och intimitet. Långa arbetspass med övernattning och lång väntan på att larm ska utlösas är villkor som underlättar familjära band mellan brandmännen som de fruktar skulle gå förlorade om kvinnor skulle komma in i gruppen. Denna intimitet sätts i relation till en gruppspecifik jargong och sätt att grova sätt skämta.

Brandmännen i studien visade medvetenhet och kritisk distans till föreställningar om maskulinitet som knyts till brandmannens figur. Ericson framhåller att homosocialitet är ett mer givande begrepp för att förstå hur maskulinitet och exkludering av kvinnor fungerar inom brandmännens yrkeskår än begreppet hegemonisk maskulinitet eftersom den fångar in känslan av gemenskap och lojalitet bättre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV