Startsida - Nyheter

#bokmässan: Liv Strömquist prisad för folkbildande feminism

Men att det kan bli fler öppnade prisutdelaren, Abf:s Annika Nilsson, för. Hon betonade att serieböckernas status som seriös litteratur befästs av den våg av unga, feministiska kvinnor som berikat genren.

Strömquist, vars böcker rör sig kring feministiska teman, fick priset för "... skarpa samhällskritik med seriekonsten som uttrycksmedel. Strömquist synliggör ojämlikhetens ansikten i allmänhet och kvinnors underordning i synnerhet med humor, ilska och intellektuell skärpa...". Motiveringen avslutades med att utse Strömquist till en av våra främsta folkbildare.

Under prisutdelningen berättade Liv Strömqvist om hur hon drabbades av feministisk insikt när hon som sjuttonåring hörde ett föredrag av sociologen Carin Holmberg.

– Det väckte ett enormt intresse. Hon ritade upp världen och visade hur strukturerna såg ut. Sedan dess har jag jobbat med att lägga ett genusperspektiv på allt.

Researchen för hennes grafiska romaner pågår under lång tid. Innan boken Prins Charles känsla blev klar hade Strömquist länge burit på idén att använda kärlek som tema.

Bakgrundsinformation och fakta samlar hon på sig undan för undan och lägger i högar tills materialet mognat klart. Just Strömquists omfattande research och det flitiga bruket av källhänvisningar uppmärksammades också av stipendienämnden.

– Det började jag med för att de grejer jag hittade var så oerhört sjuka. Jag var rädd för att ingen skulle tro att det var sant. Som att Einstein skrev till sin fru att hon var så osedvanligt ful. Det är så groteska grejer att jag kände mig tvungen att börja med fotnoter för att folk skulle förstå att det var på riktigt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV