Startsida - Nyheter

Brandmannamöte i Uppsala

I veckan samlades 75 kvinnor som är heltidsanställda brandmän för en årlig nätverksträff i Uppsala. Jämställdhet, arbetsmiljö och utrustning var några av frågorna på dagordningen.

Av Sveriges brandmän är endast cirka två procent kvinnor. I siffror handlar det om 120 heltidsanställda kvinnor. Många av dessa samlades i veckan i Uppsala.

På programmet för nätverksträffen stod bland annat föreläsningar om träning och motivation, men även om härskartekniker. De årligt återkommande träffarna är tänkta att vara ett stöd och en mötesplats för kvinnor inom räddningstjänsten, där de till exempel kan diskutera hur olika räddningstjänster har löst olika problem. Flera har kommit till arbetsplatser där det inte har funnits arbetskläder och utrustning som är anpassade efter kvinnor, berättar Johanna Blomfeldt, anställd inom Uppsala brandförsvar och en av nätverksträffens arrangörer.

Anpassad utrustning och kläder – är det inte något man borde kunna förutsätta att arbetsgivaren ser till att det finns?

– Jo, det kan man tycka, men det är inte alla som har gjort det. Man kan ibland behöva strida för att få handskar och kläder som passar. Det är inte heller alla leverantörer som har rätt storlekar, så det gäller att trycka på även där, säger Johanna Blomfeldt.

Ett annat ämne som har varit uppe till diskussion under träffarna är vad som gäller vid graviditet. När kvinnor började arbeta inom räddningstjänsten fanns ingen större kunskap om riskerna med att arbeta i miljöer med giftig rök vid graviditet. Nu vet man att detta är skadligt. Arbetsgivaren ska därför ge en andra arbetsuppgifter under den perioden.

Studerande och arbetssökande tjejer har också bjudits in att delta i några föreläsningar under nätverksträffen. Detta som ett led i att sprida intresset för yrket. Och det är inte bara Föreningen kvinnor inom räddningstjänsten som vill få fler kvinnor att söka sig till brandmannayrket. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har som mål att 40 procent av de som anställs som brandmän ska vara kvinnor år 2014.

Så sent som i mitten av 90-talet anställdes en kvinna för första gången som heltidsbrandman i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV