Det låter som att du menar att alla utlandsfödda kvinnor i Sverige är analfabeter och att "dom" blir instängda i familjen? Det skriver Interfems ordförande Brolin Deniz i en reakation på Ylva Johanssons programförklaring inför valet till ordförandeskapet i s-kvinnor.
Hej Ylva,
Jag läser i nättidningen Feministiskt Perspektiv vad du går till val på som kandidat till s-kvinnor och undrar en sak. Din sista punkt handlar om vardagen. Du beskriver först vad ”unga kvinnor” möter för förväntningar och svårigheter. Sedan skriver du vad ”kvinnor som kommit till Sverige från andra länder”, enligt dig, möter för svårigheter. Det låter som att du menar att alla utlandsfödda kvinnor i Sverige är analfabeter och att ”dom” blir instängda i familjen utan att ”vi” tar strid för ”deras” rättigheter i ”vårt” land.
Jag tänker att det kan vara bra för läsaren att veta vilka som inkluderas i ditt ”vi”. Står det för ”vi s-kvinnor”, ”vi politiker”, ”vi infödda kvinnor” eller vad står det för?
Jag undrar också varför du väljer infallsvinkeln att skriva om deras instängdhet i familjen istället för att skriva om deras utestängning från arbetsmarknaden till exempel. Ser du utrikesfödda kvinnors familjeliv som problematiskt i sig självt?
Utrikesfödda kvinnor (i synnerhet de som uppfattas som icke-vita) möter sexism och rasism och strukturell diskriminering i Sverige, på arbetsmarknaden, på bostadsmarknaden, i partipolitiken, i skolan, på gatan, på krogen. Vilka rättigheter är det du vill värna?
Förklara gärna så att jag förstår vad du menar. Jag ser fram emot att följa s-kvinnornas politik och val av ny ledare.
Med vänlig hälsning
Berolin Deniz