Prenumerera

Logga in

Die-In i Stockholm & Luleå

Den som åkte till Flygets dag i Luleå i söndags, eller passerade Karlaplan i Stockholm i onsdags, möttes av ”blodiga lik” på marken. Det var fredsnätverket Ofog som arrangerade Die-In som ett led i sin kampanj ”Krig börjar här”. I Stockholm avslutades aktionen hos Försvarsexportmyndigheten.

Utanför köpcentret Fältöversten vid Karlaplan i Stockholm möttes förbipasserande i onsdags av ”lik” med nerblodade kläder samtidigt som högtalare spred appelltal om följderna av krig. Det var fredsnätverket Ofog som ordnade en Die-In för att synliggöra militarism och vad krig innebär. De delade också ut informationsblad och sin tidning ”War starts here”.

Efteråt gick alla tillsammans till Östermalmsgatan 87C, där de hängde sina nerblodade kläder på det höga staket som finns mellan husets gård och gatan. I huset finns Försvarsexportmyndigheten, en myndighet som alliansregeringen startade för knappt ett år sedan, med uppgiften att ”främja export inom försvarssektorn”. Till Försvarsexportmyndigheten överlämnade representanter för Ofog ett lakan fyllt av blodigt bröd, för att visa att de inte accepterar uttrycket ”Den enes död är den andres bröd”.

Detta besök var historiskt, skriver Ofog på sin hemsida, för att innan Ofogs besök har ingen medborgare i Sverige besökt denna myndighet under dess snart ettåriga existens. Ofog uppmanar alla medborgare att besöka myndigheten och säga tydligt att vi inte vill att Sverige ska tjäna pengar på död och lidande.


Några av kläderna som sedan hängdes på staketet till Försvarsexportmyndighetens gård.
Bild: Åsa Christenson

Krig börjar här

Det är inte bara Försvarsexportmyndigheten som finns på Östermalmsgatan 87. Vägg i vägg, på Östermalmsgatan 87D, finns Europas största multinationella vapentillverkningsföretag, BAE Systems. Det företaget har tidigare kritiserats av människorättsorganisationer för att de tillverkade klusterbomber. Dessutom är BAE Systems svartlistat av organisationer i flera länder på grund av att de även tillverkar kärnvapenmissiler. I Sverige har bland andra LO-tidningen kritiserat det faktum att AP-fonderna äger aktier i BAE Systems.

Högsta ansvarig för informationsverksamheten på BAE Systems i Sverige är kommunikationschefen Katarina Tolgfors, som tidigare var gift med Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors (M). Katarina Tolgfors har även arbetat på Försvarsdepartementet och som presschef för Moderaterna.

I talet som nätverket Ofog höll utanför Försvarsexportmyndigheten betonade de Sveriges ansvar för krig i världen – Sverige är världens största vapenexportör sett per invånare. Att synliggöra Försvarsexportmyndigheten och BAE Systems är ett led i Ofogs kampanj med rosamärkning av platser där krig förbereds. Genom att märka ut symboler för krigskultur och platser där krig startar synliggörs militarismen, och i och med det kan vi enligt Ofog ta ett första steg mot en omställning till fredlig och hållbar verksamhet. Därför är hela parollen för kampanjen: Krig börjar här – Vi kan stoppa det härifrån.


Ofog syntes på Flygets dag i Luleå.
Bild: Ofog

Ofog besökte Flygets dag i Luleå

Söndag den 19 juni firades Flygets dag på Norrbottens flygflottilj F21 i Luleå. I media har det beskrivits som en ”folkfest”. Över 40 000 besökare fick se en flygshow där militären visade upp stridsplan som JAS 39 Gripen, Hawker Hunter, Mustang, Spifire och SAAB B17. Marktrupper genomförde ett stridsscenario och besökarna fick se ”militär verksamhet på riktigt”, som flyggeneralen Ulf Lindgren uttryckte det till tv-nyheterna.

Men besökarna fick också se nätverket Ofog, som var på plats för att uppmärksamma att det faktiskt var krigsmaskiner som visades upp. Stridsplan som används i krig idag. Vapen som lemlästar och dödar.

Rosaklädda Ofog-medlemmar delade ut flygblad och sin kampanjtidning ”War Starts Here” till besökarna, en Die-In genomfördes och Ofog promenerade genom området med banderollen ”Krig startar här”.

Du kan läsa FemPers tidigare texter om nätverket Ofogs kampanj och sommarens fredsläger via länkarna i rutan här ovanför.

Läs gärna även Fyra saker du inte vill veta om svensk vapenexport, en folder från Amnesty, Diakonia, Kristna Fredsrörelsen och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV