DO lägger ner fallet om sexuella trakasserier på G4S

I fyra år har Anna Jansson utsatts för fysiska och psykiska sexuella trakasserier på säkerhetsföretaget G4S. Allt från att få behån uppknäppt när hon äter till att bli nerknuffad i en soffa och få en banan intryckt i munnen. Feministiskt Perspektiv skrev om ärendet tidigare i våras.

Anna Jansson är numer livrädd för att befinna sig i trängda utrymmen tillsammans med manliga medarbetare, då hon tidigare blivit upptryckt mot en vägg och juckad på. Hon valde först att kontakta fackförbundet Transport som hon då var medlem i, men en av männen som utsatt henne för trakasserier visade sig vara skyddsombud på företaget. Under en fikarast tog han fram sin mobiltelefon och visade bilder på sitt eget kön. Anna Jansson bestämde sig för att kontakta DO.

Under hela tiden som de sexuella trakasserierna pågått har hon gång på gång tagit upp det med de ansvariga på G4S i god tro om att de skulle agera och föra dokumentation. Men nu visar det sig att företaget inte noterat hennes muntliga klagomål. I beslutet från DO framgår att de utgår från företagets uppgifter och dessa gäller först från och med oktober 2009 till juni 2010.

Enligt Anna Jansson hade trakasserierna pågått långt innan dess. Med anledning av att det inte går att visa att G4S haft kännedom om trakasserierna tidigare kan DO endast ta ställning till den tid som företaget anger. G4S har därmed enligt beslut ”gjort vad som skäligen kan krävas enligt diskrimineringslagen.”

- Har inte arbetsgivaren en skyldighet att dokumentera och agera när en anställd blir trakasserad? Jag tog för givet att det dokumenterades. Om det nu inte gjort det, är det samma sak som att trakasserierna inte skett? undrar Anna Jansson.

En av de åtgärder som företaget vidtagit handlar om att de erbjudit Anna Jansson en annan arbetsplats med betalda resor till och från jobbet. En annan gång förbjöd de Anna Jansson att delta på ett personalmöte där problemen på arbetsplatsen skulle diskuteras för att att ”skydda” henne. De har även hävdat att Anna Jansson är ”flirtig” och vill stå i ”centrum”.

- Varför ska jag behöva flytta på mig? Jag har inte gjort något fel. Det kändes som om de ansåg att jag var problemet och bara ville bli av med mig. Personalmötet hade jag gärna varit med på, jag bad till och med om att få vara det. Istället satt mina kollegor där inne och diskuterade detta utan att jag fick vara med. Sedan fick jag det berättat i efterhand, vilket kändes oerhört förnedrande. Mötet handlade ju om mig.

Byrån för lika rättigheters Majid Stifo, som har drivit fallet, beklagar djupt att DO anser sig nöjda med arbetsgivarnas åtgärder för att utreda och få stopp på dem sexuella trakasserierna som finns på G4S. Hon säger också att det är sorgligt att kvinnor inom mansdominerade arbetsplaster inte kan räkna med stöd från staten för att främja sin rätt till respekt och värdighet på arbetet.

Anna Jansson berättar att hon hade tagit kontakt med före detta kollegor som slutat arbeta på bolaget på grund av den vidriga arbetsmiljön, just för att få stöd i sin berättelse. DO bad också om kontaktuppgifterna till dessa personer. De var beredda att vittna, men så vitt Anna Jansson vet så har de inte hörts.

- Jag har kontaktat en person som var beredd att ställa upp som vittne, men hon hade inte blivit kontaktad av DO. När det gäller de andra så borde jag fått kännedom om det med tanke på att de är mina vänner.

DO förklarar i ett mejl att anmälaren inte åberopat vittnena för att styrka att arbetsgivaren haft kännedom om trakasserierna, vilket hade varit viktigt för myndigheten att känna till, utan för att styrka förekomsten av sexuella trakasserier som alltså DO inte har att ta ställning till i det här fallet.

DO:s Nanna Holst tycker absolut att Anna Jansson gjort rätt som kontaktade DO.

- Genom hennes anmälan så har vi startat en granskning av företagets förebyggande arbete rörande anmälan om sexuella trakasserier. Men för att vi ska kunna ta Annas ärende till domstol krävs det bevis på att arbetsgivaren har fått kännedom om trakasserierna men ändå inte agerat.

Hur ska en person som anser sig blivit utsatt för diskriminering kunna bevisa för er att arbetsgivaren fått kännedom?

- Det kan vara genom ett mejl eller att någon annan kanske hört det. Då kan vi säga i domstol att arbetsgivaren fått kännedom, de har inte utrett det och de har inte förhindrat att något mer har hänt. Det behöver inte vara egen dokumentation från företaget.

Vad är sexuella trakasserier?

- Enligt diskrimineringslagen är det ”ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet”. Om en arbetsgivare utsätter en anställd för sexuella trakasserier räknas det som diskriminering, men det finns inget förbud i diskrimineringslagen som gäller sexuella trakasserier mellan arbetskamrater. Däremot säger diskrimineringslagen att en arbetsgivare ska utreda och sätta stopp för eventuella trakasserier, men det förutsätter att arbetsgivaren får kännedom om trakasserierna.

Då kanske det inte är så lyckat att vända sig till just DO i sådana fall som detta?

- Jo, det tycker jag. En arbetsgivare har som sagt skyldighet att utreda och sätta stopp för eventuella trakasserier, gör de inte det kan arbetsgivaren bli skyldig att betala diskrimineringsersättning till den som drabbats.

Då anser ni alltså att G4S i detta fall har gjort det som krävs?

- Ja, utifrån den bevisning som finns i ärendet om när arbetsgivaren fått kännedom om trakasserierna.

Anna Jansson skakar på huvudet när hon pratar om DO:s granskning och säger:

- Varför ska de göra en granskning om de anser att de inte har brustit? Jag litar inte ett dugg på det. Det kommer inte att ändra någonting. Det jag har lärt mig av detta är att man som tjej inte ska vara för trevlig. Inte le för mycket för det kan tolkas som inviter. Om det gör det så får man helt enkelt skylla sig själv. Men jag kommer att fortsätta skriva ner och anmäla varje liten händelse, för jag vet att de sexuella trakasserierna inte tar slut här.

Namnet Anna Jansson är fingerat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV