Prenumerera

Logga in

Dödlig kamp för rättvisa i kvinnomordens Juárez

Maricela Escobedo krävde rättvisa för sin mördade dotter. För en månad sedan blev det hennes död. Förra veckan avrättades Susana Chávez, poeten och aktivisten som myntade de bärande slagorden i kampen mot kvinnomorden i Ciudad Juárez: ”Ni una más” – ”Inte en enda till”.

Tre misstänkta har anhållits för mordet på Susana Chávez. Ändå hemlighöll polisen hennes identitet i flera dagar efter mordet. Motivet skulle vara att undvika att väcka samhällets vrede över att ytterligare en kvinnorättsaktivist mördats, enligt spekulationer i den lokala pressen.

Maricela Escobedo blev förra årets 1 368:e offer för våldet mot kvinnor i Mexiko när hon mördades efter två års kamp för att dotterns pojkvän och mördare skulle ställas till svars. Hon blev skjuten utanför delstatsmyndighetens byggnad där hon tillbringat tio dagar i ett protestläger.

Växande våldsspiral

Mariscela Escobedo har också väckt de starkaste reaktionerna, både på hemmaplan och internationellt, sedan 1993, då Ciudad Juárez märktes för all framtid av makabra fynd från torterade och mördade unga kvinnors kroppar. Straffriheten är en viktig orsak till att morden inte bara fortsätter, utan blir allt fler, uppger nyhetsbyrån SEMlac.

Utvecklingen döljer sig i spåren av det upptrappade kriget mot narkotikan och mellan knarksyndikat, som i fjol krävde 12 400 människoliv. Det är en ökning med 60 procent jämfört med det redan extremt dödliga våldet 2009 och den högsta siffra som noterats sedan president Felipe Calderón satte in militär och federal polis för att bekämpa maffian, rapporterar DN.

Letade upp mördaren själv

Rubí Marisol var 16 år när pojkvännen mördade henne 2008. Mamman Maricela Escobedo blev rikskänd för sin oförtrutna kamp, sina uppvaktningar av politiker och myndigheter på nationell och lokal nivå, sina demonstrationer och sina egna efterforskningar.

Trots bevisning och erkännande släpptes han på fri fot och Maricela Escobedos kamp fortsatte, men ändades brutalt för en månad sedan. I frustration över myndigheternas brist på agerande hade hon själv tagit reda på var dottern Rubí Marisol mördare befann sig, men beskedet från åklagarmyndigheten i Chihuahua var att de inte kunde hämta honom av byråkratiska skäl.

När Maricela Escobedo mördades den 16 december 2010 blev pådraget stort. Domarna som friat mördaren två år tidigare avskedades den 17 december. Borgmästaren pekade ut dotterns mördare som förövare och fastslog att det rörde sig om hämnd. Trots det erbjöds inget beskydd till den övriga familjen. Inom loppet av timmar hade Maricela Escobedos hem och möbelfabrik satts i brand. En svåger hittades mördad efter branden och sönerna har flytt till USA på grund av dödshot.

Poesi mot våldet

Amnesty International är en av alla de globala aktörer som fördömt mordet i ett uttalande: ”…återigen har de federala och delstatliga myndigheternas underlåtenhet att vidta åtgärder för att förhindra och sanktionera våldet mot kvinnor i Chihuahua lett till att det är familjerna och människorättsorganisationerna som utsätts för repressalier i kampen för rättvisa och sanning.”

Även om många försöker dölja sin identitet fylls nu gatorna i Ciudad Juárez allt oftare av demonstranter, bland dem en läkare som mördades kort efter en manifestation. Budskapet är tydligt. Den som öppet och ihärdigt kräver rättvisa för kvinnomorden i Ciudad Juárez dör.

Den senaste i raden tystade aktivister, Susana Chávez, fick för några år sedan sin dikt ”Blod” publicerad i antologin ”Sång till en stad i öknen”. Dikten handlar om mordet på en kvinna ur offrets perspektiv.

I förordet beskrivs boken som ett ”eldrop* ur hjärtat av poesin mot våldet” och Ciudad Juárez kallas ett ”gammalt sår som inte kommer att läka förrän inte en enda kvinna till mördas”. Ni una más.

* På spanska ”grito de fuego”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV