Fredagen den 25 november arrangerade Feministiskt Initiativ en manifestation för att uppmärksamma FN:s Internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.
Feministiskt Perspektiv var på plats.
Det var många som slöt upp på Götgatan i Stockholm och alla som kom deltog även i själva aktionen. Unga som gamla. Kvinnorna var överrepresenterade men där fanns också män.
Aktionen var en symbolhandling för att våga använda sin röst som försvar mot angrepp.
Samtliga deltagare spred ut sig längs Götgatan och på angiven signal började den som stod först att skrika ”nej”.
Syftet var att skapa en dominoeffekt där ”nejet” sedan skanderades av var och en i ledet.
Gymansieelever ska få chans att se pjäsen
Feministiskt Perspektiv passade på att fråga två gymnasietjejer Maria Verla och Sofia Sjöden, vad som fört dem dit?
– Jag kom hit för att jag såg på SVT debatt i går om en teater som hette Scum-manifestet som handlade om feminism. På debatten visade det sig att många män trodde att feminister ville avrätta dem. Jag tror i själva verket att kvinnorna menade att de vill utplåna tankesättet män har, säger Sofia Sjöden.
– Jag är här eftersom jag är intresserad av feminism. Jag gör en tidning för ungdomar där temat handlar om ”kvinnolyftande”. Vi har då gått runt på stan och frågat både män och kvinnor vad de tycker om feminism och ifall de skulle kunna kalla sig det? Jag tycker det är viktigt att vara här, säger Maria Verla.
Sofia Sjöden menar också att de män som behandlar kvinnor bra inte behöver ta åt sig.
– Man säger män eftersom att man har inget namn eller grupp till dessa individer som tycker så.
Under arbetet med tidningen har Maria Verla märkt efter att ha frågat män att många av de tillfrågade inte vill kalla sig för feminister.
– De ville inte kalla sig för feminister eftersom att de tyckte att det var ett ”för starkt ord”. Vissa sa att de inte ville tappa den manliga makten. Min egen tanke som väcks från intervjuerna är ifall jämställdhet är ett starkt ord? Men nej. Jag tycker det är en självklarhet. Därför kom jag hit, för att stödja feminismen.