Det civilkurage regeringen begär av äldreomsorgens anställda borde ministrarna visa mer av själva, anser Gerda Christenson i en krönika om vanvården inom Carema och ett aktuellt utredningsförslag som kan leda till ännu mera tystnad på jobben.
– Jag vill verkligen uppmana till civilkurage, hos all personal, sa äldreminister Maria Larsson i Gomorron Sverige i början av november, när medierna uppmärksammade de utbredda missförhållandena och vanvården inom riskkapitalbolaget Carema.
Nejad Khadiri, som satt bredvid ministern i tv-soffan, och hade förlorat jobbet på att just visa civilkurage, var inte övertygad. Det låter vackert, sa han, men vad betyder det i praktiken?
Det är klokt att ta folk på allvar, så låt oss jämföra det Maria Larsson säger – med det som hon, och alliansen, gör.
Precis som alla andra ministrar i alliansregeringen driver Maria Larsson att kommunal vård och omsorg ska privatiseras, överallt. Men när kommunal verksamhet övergår i privat, förlorar de som jobbar meddelarfriheten – rätten att anonymt berätta om missförhållanden på jobbet utan att arbetsgivaren får försöka ta reda på vem som berättat. I privat verksamhet kan du tvärtom få sparken direkt om du säger något negativt om jobbet – vare sig det är under arbetstid eller på fritiden.
Så nu driver kanske äldreminister Maria Larsson och regeringen att även privat vård och omsorg ska omfattas av meddelarfriheten?
Nähä, det var visst tvärtom. När oppositionen kräver meddelarfrihet för alla, svarar regeringen att de kanske ska starta en utredning om det, framåt nästa sommar eller så.
Den enda möjlighet folk inom privat verksamhet har idag att berätta om missförhållanden utan att riskera sparken, det är om företaget gör sig skyldigt till brott som kan leda till fängelse, som brott mot arbetsmiljölagen. Men nu föreslår en utredningen som alliansregeringen tillsatt att arbetsmiljöbrott ska avkriminaliseras. Följden blir då att när det inte finns något brott att berätta om, finns därmed ingen rätt att berätta något.
Samtidigt föreslår Kristdemokraternas representant i justitieutskottet att de som arbetar ska kunna straffas med upp till två års fängelse om de inte säger ifrån vid exempelvis missförhållanden på jobbet.
Medan företagens brott ska avkriminaliseras, ska arbetande människor kriminaliseras – om de inte tar ansvar för vad deras arbetsgivare ställer till med. Men nån meddelarfrihet ska de inte få.
Men vänta här nu, kanske kunde Maria Larsson inte ana hur riskkapitalbolagen skulle behandla folk inom äldrevården?
Nähä, det var visst tvärtom igen. Förutom facken och alla andra som berättade för Maria Larsson vad personalbristen kunde få för följder, har Riksrevisionen varnat sedan flera år tillbaka. Enligt Riksrevisionen borde Maria Larsson redan 2008 se att det fanns en stor ”risk för att missförhållanden inom privat bedriven äldreomsorg inte upptäcks”.
Men nu då, nu kanske Maria Larsson har ändrat sig?
Nähä, inte det heller. Alliansregeringen tänker fortsätta sälja ut den kommunala äldreomsorgen, som om ingenting hänt. Nu i veckan satt Maria Larsson i nyheterna på TV och förklarade att om alla de 124 kommuner som har fortsatt att driva kommunal äldrevård inte satsar på privatisering under de närmaste åren, så överväger regeringen att lagstiftningsvägen tvinga dem. Fler människor ska jobba utan rätt att berätta om vad som händer på jobbet (och samtidigt kanske riskera straff om de inte berättar).
Och kanske är det symtomatiskt att samtidigt som exemplen på Caremas vanvård staplades på varandra i den offentliga debatten, utsåg Maria Larsson ny generaldirektör för Statens institutionsstyrelse. Till det valde regeringen Kent Ehliasson, idag hög chef på – Carema.
– Jag vill verkligen uppmana till civilkurage, sa alltså äldreminister Maria Larsson i TV medan hon lugnt fortsatte att driva en konkret politik som gör det allt svårare för folk att visa just det.
Men jag vill också uppmana till civilkurage! För jag önskar verkligen att regeringen, eller någon av alliansens alla politiker, faktiskt skulle ha civilkurage nog att säga: Vad vi gör nu är inte rätt!
Det är ju att kväva yttrandefriheten, just när den behövs som mest.
Maria Larsson sa på pressträffen om ny generaldirektör för SIS att regeringen utsett
en som har ”omvittnat goda ledaregenskaper”, yrkeserfarenhet ”av exekutiv,
offensiv
utveckling” och som alltid haft ”respekten för brukaren i centrum”
– chefen på Carema,
Kenth Ehliasson.