Boxnings-EM i Holland gav ett brons till Sverige – det var Helena Falk som fick en välförtjänt bronsmedalj i 60-kilosklassen.
Men trots att utdelningen kunde varit bättre, var tjejernas insats prestationsmässigt bra, tycker förbundskaptenen John Brikell.
Under förra veckan avgjordes Europamästerskapen i boxning för damerna i Rotterdam, Nederländerna. Det var det åttonde mästerskapet sen start 2001 (numera arrangeras EM vartannat år). Detta var dessutom det största EM hittills, med 153 deltagare från 31 länder.
Sverige deltog i år med en mindre trupp på fyra boxare, men ett rutinerat gäng. Förutom mästerskapdebuterande Elin Rönnlund deltog Shipra Nilsson, som sen tidigare har två EM-silver, Helena Falk, som har ett brons från EM 2009, samt Anna Laurell, som har en diger samling medaljer på meritlistan: två VM-guld, ett VM-silver, tre EM-guld samt silver och brons från flera EM.
Elin Rönnlund, som ställde upp i 48-kilosklassen, gjorde alltså mästerskapsdebut, men förlorade sin första match mot en ukrainska. Shipra Nilsson, i 51-kilosklassen, förlorade i kvartsfinalen mot en polska. Det var en match Shippen normalt kan vinna, men denna dag var inte ”flytet” med henne. I 60-kilosklassen boxades Helena Falk, som tog hem ett välförtjänt brons, men förlorade i semifinalen mot boxningens stora stjärna Katie Taylor från Irland. Helena gjorde en mycket bra turnering och i semifinalen höll hon jämna steg med Katie i första och andra ronden. I 75-kilosklassen var det vår mest meriterade boxare Anna Laurell som boxades. Anna förlorade nu en jämn kvartsfinal mot en av hennes tuffaste konkurrenter från Ryssland. Ryskan tog sig sen vidare och vann guldet.
Sverige fick dock en ”indirekt” medalj genom Armeniens silver i 64-kilosklassen. Armine Sinabian bor ju i Sverige, men är även är medborgare i Armenien och har valt att satsa till OS för Armenien.
Tre tuffaste viktklasserna
Damerna kommer att vara med på OS för första gången i London 2012, men då endast i tre av tio viktklasser – 51, 60 och 75 kg. Förhoppningen är att det på sikt ska bli alla viktklasserna, men då krävs att Internationella Boxningsförbundet ska omprioritera platser från herrarnas kvot, då IOC inte vill släppa till fler platser.
Det har blivit oerhört tufft i just de tre OS-viktklasserna på grund av att de bästa boxarna från klasserna över och under tagit sig upp eller ner. Detta innebär att vi har fått tre viktklasser som är mycket större och tuffare än de övriga sju.
Men Sverige är duktiga på damsidan med medaljer på alla EM och endast ett medaljlöst VM. Då Sverige varit föregångsland för damerna har vi varit med från början och nu gäller det att vi håller kvar den positionen.
Även om årets EM var en besvikelse utifrån resultat (det resultatmässigt sämsta), var det bätte än så prestationsmässigt, tycker damernas förbundskapten John Brikell. Han är inte nöjd, men kan konstatera att marginalerna är små och det gäller att få allt rätt just de dagarna det är EM.
Damernas förbundskapten John Brikell med Helena Falk och Hichem Aouali.
Foto: SBF
Ryssland var som vanligt dominerande och tog fyra guld, Turkiet tog två, och England, Holland, Ukraina och Irland tog ett var.
Bra början på ett spännande år
Jag har varit på alla EM och VM för damerna sen start 2001 och kan konstatera att det fortfarande är en statusskillnad på de mästerskapen om man jämför med herrarnas. Det märks i att de som har de högsta positionerna inom Europaförbundet inte är på plats när damerna tävlar. Och det finns idag inte några kvinnor i styrelsen, vare sig i det Europeiska Boxningsförbundet eller världsförbundet.
Frågan om att tvinga på tjejerna kjol som tävlingsdräkt har tack och lov stannat av något. Endast några få boxare fån Rumänien och Polen tävlade i kjol. Men risken finns att frågan dyker upp igen inför OS.
Sammanfattningsvis var det ett EM med mycket bra boxning och därmed en bra början på ett år som innehåller VM i maj, OS-kval (endast 12 i varje viktklass), och sist men inte minst OS i augusti.