Prenumerera

Logga in

”En härlig utopi”

I helgen pågår den queerfeministiska festivalen Queertopia i Norberg. Förra året stod musiken i centrum, i år får ett bredare spektrum av kulturuttryck ta plats.

Queertopia arrangerades för första gången sommaren 2010, och gästades då av band som Yo Majesty, Billie the vision and the dancers och Chicks on speed. Nu är festivalen tillbaka i västmanländska Norberg, i år med en bredare ansats.

– Förra året var det främst musik, men vi kände att scenkonst och workshops var väldigt uppskattade förra året så i år blir det mer kulturfestival och mer DIY (do-it-yourself), säger Emily Lavebäck från Queertopias bokningsgrupp.

Emily Lavebäck beskriver Queertopia som en kulturfestival där alla ska kunna känna sig säkra.

– Det är en härlig utopi och en öppen plats för alla.

Likalön för artister

På scener som bär namnen Scen Goldman, Scen Solanas och Scen Angela kommer det att bjudas på queerfeministisk kultur i olika former – däribland workshops, dans, scenkonst och musik. Till skillnad från förra året får alla som är bokade till festivalen samma ersättning.

– Vi vill inte skilja olika akter åt. Alla får lika mycket oavsett vilka de är, säger Emily Lavebäck.

Har det gjort att vissa artister tackat nej till att medverka?

– Vissa musikartister har ju managers som säger nej, men oftast är det inte artisterna själva som tackar nej. Många vill gärna komma hit, säger Emily Lavebäck.

Festivalen har en queerfeministisk utgångspunkt, vilket bland annat innebär att arbetet i de olika arrangörsgrupperna organiseras kollektivt och icke-hierarkiskt. Det är också vägledande för vilka bokningar festivalen väljer att göra.

En viktig del av festivalen är det som kallas Safer spaces-policy. Policyn handlar dels om att alla ska känna sig trygga och välkomna. Den innebär också att ingen som har med festivalen att göra ska anta att den vet någon annans kön eller sexualitet. Festivalbesökare ska mötas av öppenhet och respekt.

– Alla som är med i festivalen är medvetna om detta. Alla akter har fått utbildning i Safer spaces och vi kommer att ha utbildning av vakter och funktionärer nu i dagarna, säger Emily Lavebäck.

Kan bli fortsättning

Förra årets Queertopia fick viss kritik för att en del vakter uppträdde transfobiskt och homofobiskt. Därför kommer arrangörerna i år att vara ännu hårdare på att se till att alla vakter har utbildning i Safer spaces. Festivalen har en egen säkerhetsgrupp som kallas Sequeeritas, men måste även samarbeta med auktoriserade säkerhetsvakter.

– Vi är tvungna att ha ett visst antal vakter och så var det väldigt mycket poliser som kom förra året. Polisen kan vi inte göra något åt, de hävdade att de var där för vår säkerhets skull, säger Emily Lavebäck.

Ni gick 50 000 kronor back förra året. Hur ser det ekonomiska läget ur i år?

– Vi hade en massa stödfester och kom tillbaka på plus minus noll. Förhoppningsvis, i och med att vi har fått mycket donationer och hjälp, ska vi klara oss. Men vi vet först efter festivalen hur det går.

Årets festival blir i år något mindre, arrangörerna hoppas på 500-600 besökare jämfört med förra årets 800 besökare.

Emily Lavebäck ser själv fram emot att se ”MAN – en utredning” som hon har hört mycket gott om.

– Och så ser jag fram emot alla underbara människor som kommer och stämningen som bildas när festivalen sätter igång på riktigt.

Har ni redan nu funderat på om det blir någon fortsättning på Queertopia?

– Ja, det hoppas vi på. Om det kommer några eldsjälar som vill vara med och fortsätta arbeta med Queertopia så kan det säkert bli en fortsättning, säger Emily Lavebäck.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV