Prenumerera

Logga in

Ett liv med raderat förflutet

Svik dem inte! Så kan man sammanfatta budskapet från heldagskonferensen ”Rösten från röstslösa kvinnor – om hedersvåld” på Folkets Hus i Göteborg den 4 februari. Konferensen ordnades av Kommittén för Försvaret av Kvinnors rättigheter i Göteborg och Malmö med stöd av Brottsofferfonden.

Konferensen bestod av en rad vittnesmål från drabbade, socialarbetare och aktivister. Djupast intryck gjorde en ung kvinnas berättelse om sin egen uppväxt under hedersförtryck. Hon bestämde sig som tonåring att lämna sin familj och lever nu med en helt ny identitet och ett nytt, svenskt namn.

Förutom det traumatiska som är förknippat med att bryta upp från familj och släkt, som leder till svår ensamhet, finns det många svårlösta praktiska problem. Med en ny identitet är man ett blankt papper. Utbildning, erfarenheter från tidigare yrkesliv är borta. Den unga kvinna fick kämpa i åtta månader för att övertyga gymnasieskolans rektor på den ort dit hon blivit flyttad, att få börja i gymnasiet.

Eduardo Gruzky, med ett förflutet på Fryshuset i Stockholm, levererade en intressant historisk och jämförande analys över ”hederskulturernas” ursrpung och utbredning i världen.

Han poängterade att hedersvåld är en uråldrig företeelse från den tid då familjen och släkten var individens enda trygghet. Det har ingenting med religion att göra. Hedersbrott förekommer bland kristna, muslimer och judar.

En av de viktigaste drivkrafterna är ekonomin. Äktenskap arrangeras för att säkra familjernas ekonomi, så att viktiga resurser stannar inom familjen. Fattiga familjer kan säkra en inkomst genom att lova bort sina döttrar. Att detta är mera förekommande i Orienten och Afrika beror, enligt Grutzky, på att dessa världsdelar aldrig upplevt upplysningstiden. Den har påverkat Europas, Nord- och Sydamerikas samhällsstruktur genom att skilja på kyrka och stat och använda naturvetenskap och teknik för att utveckla samhället skapades förutsättningarna för ett sekulärt samhälle, humanism och individualism.

Dagen avslutades med en paneldebatt kring hur vi ska motverka hedersvåld och stödja dem som utsätts för detta. Det är inte bara flickor och kvinnor utan även pojkar och homosexuella som drabbas.

Den unga kvinnan med ny identitet berättade hur hon byggde hela sitt liv med lögner när hon bodde med familjen. Hon ljög hemma och hon ljög i skolan för att ingen skulle misstänka något. Det gäller för hjälparna att se igenom dessa lögner.

Det gäller också att vara uppmärksam på killarna, hur de pratar om sina systrar och om svenska tjejer och naturligtvis att agera direkt när flickor ”försvinner”, inte kommer tillbaka till skolan efter loven osv. Det är också viktigt att annonsera på offentlig plats var hjälp finns att få, till exempel på bussar och spårvagnar, och att det organiseras hjälptelefoner och mötesplatser, dit utsatta kan vända sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV