Sveriges Socialdemokratiska kvinnoförbund ska välja ny ordförande. Feministiskt Perspektiv kommer att intervjua samtliga kandidater före till kongressen i augusti. Första kandidat ut är Eva-Lena Jansson.
Varför kandiderar du till ordförandeposten för S-kvinnorna?
– Jag tycker att det behövs ett starkt kvinnoförbund. Som det ser ut med den ledningen vi har idag, så leder vi inte jämställdhetsdebatten på det sätt som vi borde göra. Jag tycker också att jämställdheten har gått tillbaka i och med den borgliga regeringen och då behövs det starka feministiska krafter för att lyfta upp frågorna på dagordningen igen.
Vad innebär det i praktiken?
– För mig handlar det om att kvinnoförbundet har varit det förbund som drivit på jämställdhetsfrågor och också gått före i många andra frågor. Vi var med för att bygga ut barnomsorgen har varit ledande när det gäller till exempel kriminaliseringen av sexköpare och så vidare. Jag tycker att vi har försvunnit från den debattarenan. Just nu går vi inte före partiet och leder de här frågorna om jämställdhet och feminism som vi borde göra. Någon måste då lyfta de här frågorna och där anser jag att S-kvinnorna har en särskilt en viktig roll.
Vad tycker du är s-kvinnors viktigaste uppgift framöver? Nämn tre viktiga områden?
– Fortsätta att arbeta med de frågorna som rör kroppens integritet, kvinnors rätt till sin egen kropp. För mig handlar det om att handlar om att slippa bli utsatt för våld och kränkningar både i arbetslivet, hemmen och i skolan. Våldet ser olika ut och det finns överallt. Sju kvinnor våldtas varje dag och en kvinna utsätts för våldtäktsförsök per dag i Sverige. Detta är en jätte viktig fråga att lyfta.
– Arbetsmarknaden är också en typisk fråga där vi ser att kvinnor diskrimineras på alla plan. Kvinnor har sämre arbets- och anställningsvillkor samt lägre löner.
– Sedan har vi välfärden. Hur ser vi till att organisera och använda välfärden så att den bidrar till ett jämställt samhälle. Det borde finnas ett genusperspektiv inom skolan barnomsorgen, sjukvården och äldreomsorgen. Hur ser vi till att använda de gemensamma skattepengarna vi har till att öka jämställdheten inom dessa områden?
Hur tycker du att Socialdemokraterna har hanterat frågor som rör jämställdhet de senaste åren?
– Jag tillhör Socialdemokraterna och socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Detta måste vi visa i större omfattning. Vi ser idag att kvinnorna blir fattigare av regeringens politik. Där måste vi vara tydliga och då kan man inte bara prata om att det är en barnfattigdom vi ser. Ensamstående kvinnor drabbas av utförsäkringar i mycket större utsträckning än män och detta måste vi våga säga. Detta skapar också kvinnliga fattiga pensionärer framöver och det måste sägas tydligare och redovisas på olika sätt. Vi måste visa att klass och kön hör ihop och detta hänger ihop det har s-kvinnor gjort tidigare.
Så du menar att ansvaret på jämställdheten ligger på s-kvinnorna?
– Nej, det ansvaret har hela partiet. Jag menar att om vi inte driver på detta så självklart påverkas hela partiet negativt i detta avseende.
Har tillsättningsförfarandet av Håkan Juholt påverkat din syn på tillsättningsförfarandet av ordförandeposten i s-kvinnor?
– Nej, det har inte påverkat mitt sätt att se det. Det är förstås skillnad om man kandiderar till en ordförandepost som ju också blir stadsministerkandidat. Men jag anser att det vore önskvärt om många fler skulle kunna känna att det ska vara möjligt att säga att man är intresserad av uppdraget. Många känner sig smickrade av att bli tillfrågade men de säger inte öppet att de vill bli det. Jag tycker att s-kvinnor ska gå före som vi nu gör och säga att jag vill kandidera och tänker göra det. Och att detta inte ska ha några negativa effekter framöver.
Vilka är dina tankar om socialdemokraternas läge i Sverige och Europa?
– Att högern och främlingsfientligheten ökar i Europa är en negativ trend som jag inte gillar. Vi måste bli mer bättre på att samtala med medborgarna om vilket samhälle vi vill ha. Visa på tydligare skiljelinjer. Tala om att inte värdera människor utifrån hur mycket man tjänar, vilken etnicitet man bär eller vilket kön man har. Socialdemokraterna tror på jämställdhet och jämlikhet samhälle. Snarare än en moderat/borglig eller främlingsfientlig politik. Vi tror inte på ett samhälle där man ställer människor mot varandra.
Vilken är din inställning till EU och EMU?
– Jag har röstat nej till medlemskapet 1994 men nu är vi medlemmar och det måsta man ju förhålla sig till. Jag tycker att det finns frågor som man måste samarbeta arbeta med på en överstatlig nivå . Miljön stannar inte vid gränserna och det gör tyvärr inte trafficking heller. När det handlar om EMU så jag röstade jag nej. Jag tycker att det var ett alldeles utmärkt val av det svenska folket att stå utanför det. Jag tycker inte att vi ska gå med i EMU nu heller.
Hur ser du på föräldraförsäkringen? Ska man kvotera föräldradagar?
–Jag är för en tredelad föräldraförsäkring enligt den modell som Karl-Petter Thorwaldsson föreslog i en socialdemokratisk utredning. Han föreslog att man skulle bygga ut föräldraförsäkringen till femton månader. De första tio månaderna delar man jämt på vardera föräldern. De resterande fem månaderna delar man upp som man själv önskar. Det är ett första steg mot att gå till en individualiserad föräldraförsäkring
Hur tror du man bäst kommer till rätta med den så kallade barnfattigdomen?
– Det bästa sättet är att barnens föräldrar har arbete och har ett arbete på heltid med en kollektivavtalsenlig lön. Idag ser vi en brist på en aktiv arbetsmarknad – och utbildningspolitik Detta bidrar till att människor får svårt att komma vidare i utbildningar och arbete. När man har människor som är arbetslösa och sjuka så måste man säkerställa att de har rimliga ersättningar. Idag utförsäkras sjuka människor och det slår mot deras barn.
När Håkan Juholt hade sitt första tal som partiordförande talade han mycket om barnfattigdomen men nämnde i detta sammanhang aldrig ordet kvinna. Hur ser du på det?
– Vad jag kan minnas så nämnde han inte männen heller. Jag tror att han pratade om barn överhuvudtaget och talade mycket om jämlikhet. Möjligtvis tycker jag att han kanske skulle tagit ett större grepp om jämställdhet.
Hur ser du på jobbskatteavdragen?
– Skattesystem måst vara begripliga. Jag tycker att vi ska ha ett rättvist skattesystem som omfördelar. Jag tycker att det är både orättvist och märkligt att man ska betala olika skatt beroende på om man är sjuk, arbetslös, om man jobbar eller om man är pensionär.
Är du feminist och i så fall vilken feminism företräder du?
– Ja, jag är feminist. Men jag sysslar inte med att definiera feminism. Män är överordnade kvinnor på alla områden och jag vill göra något åt det.
Kan du säga några ord om dina medkandidater?
– Ylva Johansson är en oerhört kompetent politiker och lysande som agitator och talare. Hon skulle bli en alldeles lysande ordförande för s-kvinnor. Hon har också ett tydligt jämställdhetsperspektiv på politiken.
– Lena Sommestad är en klok och kompetent person. Duktig analytiker med en stark ideologisk förankring. Stor kompetens på jämställdhetsområdet. Hon skulle säkert bli en jätte bra ordförande för S-kvinnor.
– Nalin Pekgul är en stark kvinna med ett stort engagemang i politiken. Hon driver jämställdhetsfrågor men driver kanske jämlikhetsfrågor mer. Hon är en färgstark person som inte tvekar med att säga vad hon tycker eller tänker. Hon har nu varit ordförande i åtta år och jag tycker att det räcker.