Startsida - Nyheter

Feminismen i Almedalen

Nu drar snart Almedalsveckan i Visby igång – har feminismen någon plats? Antalet anmälda evenemang under Almedalsveckan ökar i år igen, trots att förra året var ett valår. Hitintills har 1458 evenemang godkänts och antalet ökar hela tiden. Av dessa har 57 stycken rubricerats som jämställdhetsfrågor och 76 stycken som integration- och mångfaldsfrågor.

Jämställdhetsfrågorna har stärkt sin aktualitet under Almedalsveckan men fortfarande är det bland riksdagspartierna bara Vänsterpartiet (v) som anordnar samtal kring frågan. De bjuder in till två seminarier med rubrikerna ”Jämställdhet på jobbet” och ”Hälsa har kön”. Till de andra partiernas försvar kan nämnas att de flesta verkar ha valt att ligga lågt med evenemangen över lag.

Feministiskt Initiativ (F!) står för flera tillställningar under veckan även om det inte blir lika många som förra året. Gudrun Schyman betonar att den huvudsakliga uppgiften för det här året kommer vara att finnas närvarande på andra seminarier, ställa kritiska frågor och på så sätt föra in jämställdhetsperspektivet på så många områden som möjligt.

De egna evenemangen inleds med ett seminarium kallat ”Män, makt och sex – från hotellrum till slagfält”, som tar upp det hot om sexuellt våld som präglar många kvinnors liv. F! presenterar också sin skuggriksdagsgrupp och utmanar de sittande makthavarna och allmänheten att spegla sig i F! för att slå hål på ”Sveriges falska självbild”.

Med hjälp av F! studenter kommer partiet blicka framåt och diskutera hur progressiv partipolitik skulle kunna utformas. Som avslutning på veckan kommer Gudrun Schyman att grilla Stina Svensson (ny talesperson för F!) under rubriken ”Behöver vi en feministisk politik?”.

Sektorer som näringsliv, sjukvård och rättsväsendet är alla drabbade av stora problem på jämställdhetsfronten. Ändå är det en försvinnande liten andel av evenemangen under Almedalsveckan som berör ämnet.

Alla organisationer som anmäler sig formulerar själva sina programpunkter och väljer ämnesord, som exempelvis ”näringsliv och friskvård/hälsa”. Att jämställdhetsperspektiv inte skrivs ut i beskrivningen av evenemanget är självklart inte detsamma som att perspektivet saknas i den faktiska debatten, eller seminariet. Ändå är det anmärkningsvärt att så få använder ord som jämställdhet, feminism eller genus. Ibland kanske det faktiskt saknar relevans men ganska ofta verkar det som att arrangörerna befarar skrämma bort Almedalsbesökarna med sådana ord.

Under rubriken ”Näringsliv” finns omkring 130 registrerade tillställningar varav en berör ”Kvinnors företagande – vad kan och bör politiken göra?” Det är Företagarna som står för seminariet, de uppmärksammar varje år kvinnors företagande i Svenska kommuner och har kommit fram till att knappt 30% av Sveriges företagare är kvinnor. Elizabeth Wijkman (analytiker, Företagarna) menar att det inte är ett problem så länge det är självvalt, men om det beror på att kvinnor har bristande kunskaper eller saknar kapital så har politikerna ett ansvar att ta.

Inom sjukvården är representationen av jämställdhetsdebatten nästan lika dålig som inom näringslivet. Carema Sjukvård anordnar ett seminarium på temat ”Den ojämställda vården – varför får män och kvinnor olika vård?” medan Dagens Medicin frågar: ”Vem tar ansvar för mannens hälsa?”.

Även om jämställdhetsdebatten är dåligt representerad inom många grenar är utbudet åtminstone relativt väl spritt. Det kommer att finnas seminarier kring trafficking, kokbok för en jämställd akademi, väpnat våld mot kvinnor, hur man ska tillämpa kontaktförbud, kvinnojourernas framtid, debatt om film för hbt-personer som har utsatts för våld, Syntjuntan, TopBoy – en huliganberättelse i teaterform.

Saco anordnar ett seminarium med rubriken ”Förhandlingar vid köksbordet och vid chefens skrivbord” där ekonomerna Lena Granqvist och Håkan Regnér presenterar forskning för familjen, chefen och medarbetares betydelse för löneskillnader mellan kvinnor och män.

Säkerhetspolitiskt sommartorg har tillsammans med Kvinna till Kvinna bjudit in Azza Kamel att delta i ett seminarium med Sida och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen kring utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern efter de uppror som ägt rum under våren. Man ställer sig frågan: ”Where are the North Africa and the Middle East heading after the revolutions?” och på vilka sätt andra länder, däribland Sverige förstås, kan bidra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV