Prenumerera

Logga in

Fittan i fokus

Fittor är det stora samtalsämnet på den nya bloggen fittforfight.wordpress.com. Samtidigt säljs det snippor som smycken i en nystartad grupp på facebook. FemPers har tittat närmre på fittfenomenet.

Alla är inte nöjda med hur den tidigare debatten kring ett namn för kvinnans könsorgan mynnade ut i att det nu officiellt heter snippa. Vilken klang har egentligen ordet fitta och vad står det för? Och framför allt – hur mycket vet vi om fittan?

För två veckor sedan startade bloggen fittforfight och intresset visade sig vara stort för att lyfta frågor om fittan.

– Vi såg ett behov av att ta in fittan i finrummet och i farstun, att både prata allvar och humor. Vi blandar informativa inlägg och mer akademiska texter med bilder och intervjuer med häftiga personer, menar gruppen bakom fittforfight, som bara vill uttala sig som just grupp.

Linda Israelsson, Kajsa Lindqvist, Lisa Ericson, Johanna Karlsson, Erica Kanon och Emma Wåhlin ligger bakom bloggen. Fyra av dem började under hösten 2009 med Fittan i fokus-cirkeln på RFSU och det var där känslan av att de ville nå ut och dela med sig av allt de pratat om och lärt sig väcktes.

Ni frågar dem ni intervjuar på bloggen om det är viktigt att snacka fitta. Varför tycker ni själva att det är det?

– Att säga fitta är så mycket viktigare än vad vi tänkt och trott. Att säga fitta är något politiskt, det är att få ord för sin kropp och att aldrig mer skämmas. Att säga fitta är att kunna njuta för sin egen skull och att ta makten och att aldrig någonsin mer osynliggöra en kroppsdel på sig själv. Det är att veta hur fittor ser ut, att veta hur sin egen fitta ser ut och vad den tycker om och allt det fantastiska som fittan kan göra. Att säga fitta är fan makt.

Fittforfight-bloggen är inte det enda kvinnokönsrelaterade som dykt upp den senaste tiden. SnippaSmycken har funnits på facebook sedan drygt två månader tillbaka. Förutom att upphovspersonerna nu får miniatyrfittor att pryda både halsar, armleder och öron, så skänker de all vinst till organisationen Kvinna till Kvinna som stödjer kvinnors organisering i konfliktområden.

Oavsett syfte så placerar de båda grupperna fittan i fokus.

– Fittan ska få den plats som den har rätt till, både i det offentliga och i varje fittas privatliv. Och sen vill vi såklart krossa patriarkatet också… tillägger fittforfight gruppen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV