Startsida - Nyheter

Flera oklarheter kring NIKK:s avveckling

NIKK ska avvecklas som nordisk institution vid årsskiftet. Det har Nordiska ministerrådet beslutat. Men vad som ska hända med NIKK:s kvarvarande verksamhet efter 31 december är fortfarande oklart.

Nordiskt institut för kunskap om kön, NIKK, bildades 1995 och har bland annat haft i uppdrag att ta fram forskningsunderlag för jämställdhetspolitiken i de nordiska länderna. Under de senaste åren har NIKK inte haft ansvar för att driva eget forskningsarbete, utan har sammanställt och koordinerat olika typer av projekt från de nordiska länderna. Arnfinn J. Andersen, styrelseordförande för NIKK, menar att det har gett en bra struktur för arbetet med jämställdhet.

– Det är klart att en institution som NIKK är central för den nordiska jämställdheten och diskrimineringsarbetet. NIKK har fler träffar på sin hemsida än nordiska rådet, det säger något om betydelsen av NIKK, säger han.

Stor ovisshet

Men nu har Nordiska ministerrådet beslutat att NIKK ska avvecklas.

– De nordiska jämställdhetsministrarna har bestämt sig för att lägga ner NIKK och organisera det annorlunda. För mig är det oklart vilket politiskt mål som ligger bakom den omorganiseringen. Man vill ha en effektivisering, men vi vet ännu inte vilken uppgift politikerna vill att NIKK ska ha och vilken institution vi ska knytas till. Vi vet inte så mycket om vad som kommer efter att NIKK läggs ned den 31 december, säger Arnfinn J. Andersen.

Nordiska ministerrådet för jämställdhet vill ombilda NIKK till ett samarbetsorgan som ska fokusera på att förmedla och stödja andras forskning och kommunikation. Enligt Karin Bengtson, ledamot i ämbetsmannakommittén för jämställdhet (ÄK-JÄM) som bereder jämställdhetsministrarnas beslut, handlar det om en omorganisering.

– NIKK kom till i en kontext då det inte fanns några starka forskningscentra på jämställdhetsområdet i Norden. I dag bedrivs genusforskning vid universiteten och det finns även starka sekretariat – Nationella sekretariatet för genusforskning i Sverige, Kliden i Norge och Kvinfo i Danmark – som bedriver jämställdhetsforskning på en hög nivå, säger Karin Bengtson.

Delvis en fråga om pengar

Tanken är att NIKK:s kvarvarande verksamhet ska knytas till en redan befintlig institution. Nordforsk har föreslagits, men det är ännu inte spikat vem som tar över verksamheten den 31 december.

Kommer det att finnas möjlighet för det nya samarbetsorganet att bedriva jämförande forskning om jämställdhet i de nordiska länderna?

– Man ska ha möjlighet att beställa forskning via samarbetsorganet. Det man ändrar på i NIKK:s mandat är ju att gå från att leverera forskningsunderlag som man själv ansvarat för till att samla in och förmedla befintlig forskning. Formen för en institution kräver ganska mycket resurser, säger Karin Bengtson.

Det har varit för dyrt?

– Det finns flera anledningar till ombildningen: dels att det finns nya behov, att det redan finns andra som bedriver forskning om jämställdhet, sen handlar det också om pengar.

Kommer det att finnas någon aktör som bedriver jämförande forskning?

– Nordforsk är ju en aktör där man skulle kunna lägga beställningar på jämförande nordisk forskning.

Som kan utgöra underlag för beslut inom jämställdhetspolitik?

– Vi bedömer att det inte finns ett behov av att ha en särskild institution för att ge nordisk jämställdhetsforskning stöd. I dag har nästan varje land i Norden forskning om jämställdhet hos sig själva. Vi kan istället arbeta vidare med att direkt stödja andras forskning, säger Karin Bengtson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV