Startsida - Nyheter

Före och efter Tunis

Varje fredag sedan några veckor manifesterar jordanierna sin önskan om demokrati. På gatorna syns kvinnor, men vad säger de? Haifa Haidar är glad över frågan. Hon har fört en seg social kamp i över 20 år och har efter tunisiernas triumf börjat drömma igen.

Jordaniens kung har inte kommenterat den senaste utvecklingen i Egypten. Han brottas med egna problem. I onsdags kväll svor han in en ny premiärminister, en konservativ pensionerad armégeneral, som en snabb reform för att lugna massorna.

Haifa Haidar framhåller att Nordafrika och Mellanöstern är helt annorlunda i dag än för två månader sedan.

– Det är första gången i mitt liv som jag ser att vårt samhälle håller på att utveckla en ny historia, men för oss själva. Och ja, västländerna tar det som händer på allvar nu. Vi har aldrig sett det på samma sätt förut. När folket kräver förändringar kan ingen vända ryggen till deras röst, varken USA eller Europa kan vända ryggen till nu.

Även om de flesta arabländerna frigjorde sig från kolonialismen på 1930-talet konstaterar Haifa Haidar sorgset att de regimer som följt ännu på 2000-talet är så pass odemokratiska och angelägna att tillgodose västintressen.

– Det som händer nu, manifestationerna, protesterna, är en form att skapa en förändring, där vi alla män och kvinnor befinner oss i en stor dröm om att leva i en fri, demokratisk värld där mänskliga rättigheter respekteras, där vi lever i fred, utan våld. Det som händer i Jordanien för närvarande är kopplat till det som händer i hela arabvärlden. Vi är ett litet land, vi har goda relationer med andra arabländer, samtidigt är vi gränsland till två-tre länder som lever i konflikt med den sionistiska regimen i Israel som ockuperar hela det palestinska territoriet. Världen måste veta att USA och Storbritannien försvarar sina politiska och ekonomiska intressen främst. Vad väntar sig Obama av manifestationerna som rest sig i Egypten, Jemen, Sudan egentligen? Vi är folk, män och kvinnor, som behöver leva med våra familjer, ha våra resurser och leva i fred utan ingripanden utifrån.

Svårt att lyckas

Som socialassistent, jurist och ordförande i Jordanian Women’s Union har hon upplevt hur svårt det är att åstadkomma förändringar i länder som saknar demokrati, där lagen anses komma från islam. Eller kristendomen för den delen lägger hon till. Alla religioner är lika i det avseende, anser hon. De hör inte hemma i politiken.

– Ni kanske tänker att kvinnans situation i arabvärlden är allvarlig och att hon kränks. För mig är allt det sant. Men dessförinnan kränks de mänskliga rättigheterna för alla, män och kvinnor. Vi befinner oss i ekonomisk, politisk, social och religiös kris. Att folket reser sig är inte tillräckligt för att få regimen att vidta åtgärder för att garantera våra rättigheter. Därför är det svårt att lyckas.

– Det är bra att vi går ut på gatorna och deltar i manifestationerna, men det är svårt att göra våra röster hörda. Det är en del av våldet mot jordanska kvinnor att när hon går ut på gatan är det män som leder protesterna, som skriver på plakaten, som pratar och förhandlar med regeringarna. Det ser mörkt ut, men sådan är verkligheten. På andra områden i arbetslivet och utbildningssystemet ser jag som kämpat för sociala förändringar i över 20 år att vi tagit små steg framåt. Det finns alltid hopp för en bättre framtid. Vår situation skiljer sig från den i Egypten på många sätt, men det betyder inte på något sätt att vi kommer att ge upp kampen för verklig demokrati.

Arabisk feminism

För kvinnorna gäller det att träda fram försiktigt, enligt Haifa Haidar. Det går ännu inte att prata klarspråk om genus. Organisationer som arbetar för kvinnors ekonomiska och sociala intressen, och sprider information om kvinnors rättigheter, började utvecklas på 80-talet. Begreppet feminism i europeisk bemärkelse används inte.

– Även om jag är en internationalistisk kvinna, kämpar jag för att utveckla en arabisk feminism för vi måste verkligen driva den här kampen långsamt, för det är farligt. Vad det än handlar om, rätten att arbeta, rätten att studera, rätten att resa själv, så anklagas vi för att försvara utländska intressen, eller att vara ateister. Den islamistiska rörelsen i arabvärlden är stark för att regeringarna vill ha det så. Här samspelar regeringarna och den islamistiska rörelsen i kränkningar av kvinnorna. Men vi är inte fruar eller älskarinnor utan människor. Hela vårt samhälle, män och kvinnor, behöver demokrati.

Ändå har kvinnoorganisationerna lyckats få igenom avancerade lagar på arbetsmarknadsområdet och förändringar av familjelagarna Haifa Haidar beskriver som relativt bra.

– Problemet är manschauvinistiska mäns mentalitet, traditioner, religiösa koncept. I koranen står många saker som inte är till fördel för kvinnan och vi försöker utveckla en social kamp omgiven av män som inte vill förändra något en millimeter. Jag vet inte varför det första som förstörs när kvinnor lyckas är relationen med maken. Svårigheterna är stora för de växer. Och vi har inte resurserna för att argumentera och ifrågasätta ekonomin, traditionerna, allt som behöver förändras. Dagarna är för korta, de har bara 24 timmar. Jag pratar ur hjärtat nu.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag lever nu i ett viktigt skede för mig personligen och hela landet. När jag såg revolutionen i Tunisien sa jag till min dotter, att jag under mina 48 år aldrig sett en triumf för folket. Och för mig är det tillräckligt att folket lyckats i Tunisien, kanske snart också i Egypten, Algeriet, Libyen, vem vet. Vi är ute på gatorna och når framgångar. Jag hoppas att vi alla under 20-hundratalet ska få leva i tider utan konflikter, leva i fred med våra familjer, och ha möjlighet att bygga en demokratisk, fri arabvärld.

– Naturen har gett samma möjligheter till oss alla att vara människor, att leva i den här världen och att leva med hela vår själ. Naturen har aldrig gett möjligheter till en vit människa, men inte en svart. Det handlar om politiska åtgärder och gränser som skapats mellan samhällen och människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV