Prenumerera

Logga in

Forskare lämnar SNS efter strid

Forskningschefen vid Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, Laura Hartman, lämnar SNS till följd av strider efter den forskningsrapport om privatiseringar som publicerades nyligen. Samtidigt väljer SNS mångåriga medarbetare och rådgivare i forskningsfrågor, Olof Petersson, att säga upp sig i protest.

Rapporten Konkurrensens konsekvenser.
Vad händer med svensk välfärd?
redovisar forskning om konsekvenser av de senaste 20 årens privatiseringar inom vård och omsorg. Den har väckt stor uppmärksamhet – se även tidigare artikel i Feministiskt Perspektiv. Forskningsresultaten var inte vad näringslivet och andra privatiseringsförespråkare hade önskat. Tvärtom konstaterade forskarna att de inte funnit några vetenskapliga belägg för att privatiseringarna skulle ha lett till förbättringar vare sig av effektiviteten eller kvaliteten, samt att det var anmärkningsvärt att politiker fortsatt att ta beslut om långtgående privatiseringar utan att någon utvärdering skett tidigare.

Representanter för näringslivet och borgerliga politiker som drivit privatiseringarna svarade med debattartiklar där de starkt kritiserade SNS forskningschef Laura Hartman, som var ansvarig för rapporten. Det hävdades att hon ensam hade dragit dessa slutsatser, utan stöd av övriga forskare bakom rapporten eller deras forskningsresultat. Men efter att samtliga övriga forskare skrivit en debattartikel där de deklarerade att slutsatserna i själva verket var deras gemensamma, drev debattörerna istället att rapporten i sin helhet brast i kvalitet. Svenskt näringslivs VD Urban Bäckström kallade den för ”en bedrövlig rapport”.

Med omedelbar verkan

I onsdags meddelade SNS att Laura Hartman slutat sin tjänst med omedelbar verkan. Hon ska istället arbeta som forskare på nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. På en direkt fråga i DagensArena om hon belagts med munkavle, svarade Hartman:

– Jag vill inte gå in närmare på det. Jag kan bara konstatera att jag upplever att jag har större möjligheter att bedriva och diskutera min forskning från Uppsala universitet.

Statsvetaren Olof Petersson, rådgivare åt SNS i forskningsfrågor och tidigare ansvarig för SNS Demokratiråd, uttrycker sig tydligare. Han skriver på sin blogg att han sagt upp sig från SNS och att skälet är interna meningsskiljaktigheter när det gäller SNS-forskares möjlighet att fritt få presentera sina forskningsresultat.

”Enligt min uppfattning borde det vara självklart att SNS inte begränsar en forskares yttrandefrihet. Men det har nu visat sig att den nuvarande SNS-ledningen har agerat på ett sätt som strider mot den akademiska friheten. Därför lämnar jag min anställning vid SNS.”

Trovärdighetsproblem

Ytterligare en forskare för SNS, Eva Mörk, skriver på sin blogg att både hon och andra forskare ”ifrågasätter nu vårt framtida SNS-engagemang”, men att hon väntar med beslut om sin framtid. Däremot vill hon redan nu uttala sitt fulla stöd till och sin respekt för Laura Hartman och Olof Petersson.

För den företagsfinansierade lobbyorganisationen SNS riskerar avhoppen att skapa stora problem. Eftersom SNS bestämmer över vad forskarna ska forska om, har deras trovärdighet legat i att de förväntats respektera den fria forskningens resultat. Den trovärdigheten är nu borta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV