Prenumerera

Logga in

Forskning om arbetsrotation fick pris på Handels kongress

”Projekt i Kent Petterssons anda” är förutsättningarna för det pris som delas ut vid varje Handels-kongress sedan förre förbundsordföranden Kent Pettersson dog. I år är det ett projekt som ur ett genusperspektiv både syftar till att bryta upp traditionella maktstrukturer och förhindra arbetsskador inom handeln.

Priset gick till tre kvinnor vid Luleå Tekniska Universitet; professor Lena Abrahamsson, docent Ylva Fältholm och doktorand Kristina Johansson. De genomför just nu en studie av effekterna av arbetsrotation på större butiker som ICA Maxi, Coop Forum och Willys.

Kvinnor tar betalt, män basar

Den traditionella bemanningssituationen i butiker är att kvinnor arbetar hel- eller deltid i kassan och att män har chefsposter och arbetar ute i butiken, med varuförsörjning och/eller lagersysslor.

-Vi studerar vad som händer när man genom arbetsrotation på arbetsplatsen inför omväxlande män och kvinnor i kassan, ute i butiken och på lagret, beskriver Karin Johansson.

Och visst händer det saker; framförallt har forskarna noterat ett motstånd från både kvinnor och män att bryta gamla vanor men gradvis ser de också att gamla hierarkier bryts.

Uppskattat med tiden

-Efter en tid med arbetsrotation har dock motståndet avtagit och medarbetarna har börjat uppskatta variationen i arbetet. Inte minst ur arbetsskadesynpunkt är rotationen välkommen. Det är ju känt sedan länge att långvarit arbete i en butikskassa ofta medför betydande besvär.

Av betydelse är också att nu befinner sig dagligvaruhandeln på en teknisk- och konkurrensmässig nivå där marginalerna är ytterst små. Därmed är det nästan uteslutande personalkostnaderna som kan förändra butikernas konkurrenskraft. Det tycker jag ökar behovet av forskning på området – som dessvärre hittills har varit mycket eftersatt, säger Kristina Johansson.

Även traditionella kundbeteenden klargörs när traditionella könsroller förändras. I stora butiker med både byggmarknader och konfektionsavdelningar uppstår det lite förvirring när det bara finns kvinnor bland bräderna och män bland kläderna.

Kunskap på plats

Kristina Johansson som planerar att disputera år 2014 fortsätter nu undersökningen med djupintervjuer för att avtäcka eventuella djupare liggande skillnader mellan könen. Därtill gör hon jämförelser av chefers beskrivning av arbetsplatser och medarbetarnas uppfattningar om de samma. En värdefull observation är att butiksanställda som arbetat mellan 20 och 30 år har otroligt mycket värdefull kunskap om branschen, som genomgått stora förändringar de senaste åren.

Kent Pettersson-priset är 60 000 kronor och går denna gång går direkt in i det pågående projektet vid Luleå Tekniska universitet. Projektet är för övrigt är finansierat av FAS (Forskningsrådet för Arbetsliv- och Socialvetenskap) och HUR (Handelns Utvecklingsråd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV