Utredarna vid den internationella brottsmålsdomstolen, ICC, har bevis som kopplar Lybiens ledare Muammar Gaddafi till användandet av sexuellt våld mot oppositionella. Det meddelade åklagaren Luis Moreno-Ocampo till FN-högkvarteret i New York i tisdags.
Moussa Ibrahim, talesperson för den libyska regimen, tillbakavisar anklagelserna.
– Det är samma gamla nonsens. Vi har om och om igen bett folk att komma på plats och undersöka alla anklagelser emot oss, säger han enligt Tripoli Post.
I februari gav FN:s säkerhetsråd ICC uppdraget att pröva om våldet i Libyen utgör brott.
FN:s särskilda representant för sexuellt våld i konflikter, Margot Wallström, har kritiserat FN:s säkerhetsråd för att de inte tagit upp frågan i de resolutioner som möjliggjort ett militärt ingripande i Libyen.
Till Ekot i SR säger hon nu att FN:s råd för de mänskliga rättigheterna har haft en undersökningskommission på plats i Libyen som bekräftar Moreno-Campos uppgifter om det sexuella våldet:
Toppen av isberg
– Risken är att vi egentligen bara ser toppen av ett isberg, därför att det är omgivet av så mycket av stigma och skam och är så tabubelagt hela det här ämnet att det är svårt att få folk att vittna, men allt pekar ju i samma riktning. Moreno-Campo har ställt sig på frontlinjen för att bekämpa sexuellt våld och det tycker jag är otroligt bra och viktigt, säger hon.
ICC:s utredare har också undersökt uppgifter om att Viagra delats ut till soldater. Margot Wallström konstaterar också att det är första gången hon och hennes team av experter på sexuellt våld stöter på den typen av uppgifter. Hon framhåller också hur viktigt det är att bryta tystnaden kring det sexuella våldet och ställa de ansvariga inför rätta. Att få de utsatta att vittna är svårt, både på grund av tabun och att det är förenat med fara. Det blev tydligt när Iman al-Obeidi i närvaro av internationella journalister påkallade världens uppmärksamhet i slutet av mars.
Att bedöma utbredningen och få fram bevisning är därför komplicerat.
– Det är alltid problemet med den här typen av brott. Som alltid handlar det om bevisföring, men också att etablera det slutgiltiga ansvaret, vem som faktiskt har gett order om att det här ska utföras, konstaterar Margot Wallström.